Novofundlandec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Novofundlandec
Tipični črni novofundlandec
VzdevkiNewf, Newfie
IzvorNova Fundlandija (Kanada)
Izgled
Teža Samec 60–70 kg
Samica 45–55 kg
Višina Samec 71 cm
Samica 66 cm
Kožuh dolga, včasih rahlo valovita, mastna, kožuh je gost
Barva črna, belo-črna, čokoladno rjava, tudi siva
Leglo 8–10 mladičev
Življenjska doba 8–10 let
Klasifikacija / standardi
FCI Skupina 2, Sekcija 2 #50 standard
AKC Delovni standard
ANKC Skupina 6 (Službeni) standard
CKC Skupina 3 - Delovni psi standard
KC (UK) Delovni standard
NZKC Službeni standard
UKC Skupina čuvaji standard
Domači pes (Canis lupus familiaris)
Novofundlandec

Novofundlandec (angleško Newfoundland) je pasma psov, ki izvira z otoka Nova Fundlandija. Uživa v plavanju in v vodi nasploh ter ima naraven nagon za prinašanje. Zato so ga že zgodaj začeli uporabljati za reševanje ljudi iz vode. Je eden najmočnejših delovnih psov, zelo zvest in izjemno prilagojen življenju v družini. Kljub svoji velikosti je zelo živahen in gibčen; med hojo ali tekom se lahkotno pozibava.

Splošen videz[uredi | uredi kodo]

Novofunlandec je velik in močan pes pravokotne postave s širokimi prsmi in dokaj ravnim trebuhom. Ima mogočno glavo s kratkim, precej kvadratastim gobcem in srednje velikim stopalom. Majhne, globoko vsajene oči so temno rjave barve. Visoko nastavljeni uhlji so majhni in pobešeni. Debela, ravna in gosta, mastna in nepremočljiva krovna dlaka pokriva gosto podlako. Kožuh je lahko črn, bronast ali bel s črnimi polji. Psa s takšnim kožuhom imenujemo tudi landseer; ne smemo ga zamenjevati s pravim landseerjem, posebno evropskokontinentalno pasmo (ki je v Angliji ne priznavajo). Precej debel rep je močan odlakan in rahlo zavit; med počivanjem pobešen, med gibanjem dvignjen.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

O izvoru te pasme so mnenja deljena. Po eni domnevi naj bi bil potomec psov, ki so jih v 10. stoletju pripeljali na Novo Fundlandijo Vikingi, po drugi pa naj bi bil njegov prednik planinski pirenejski pes, ki je na otok prišel z iseljenimi francoskimi ribiči. Vsekakor pa se je pasma razvila na Novi Fundlandiji, kjer so jo uporabljali za reševanje iz morja ter za vleko ribiških mrež in čolnov na kopno. V 18. stoletju so pse te pasme pripeljali v Združeno kraljestvo in Francijo, kjer so že kmalu postali najbolj priljubljeni ladijski psi. Danes jih najdemo v enotah civilne zaščite po vsem svetu.

Slavni novofundlandci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]