Nizozemska Indija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

 

Pogled na nizozemsko naselbino Činsura v Bengaliji (1787).

Nizozemsko Indijo so sestavljale naselbine in trgovske postaje Nizozemske vzhodnoindijske družbe na indijski podcelini. Uporablja se le kot geografska definicija, saj nikoli ni obstajala politična oblast, ki bi vladala celotni nizozemski Indiji. Namesto tega je bila Nizozemska Indija razdeljena na guvernerate Nizozemski Cejlon in Nizozemska Koromandija, Nizozemski Malabar ter direktorata Nizozemska Bengalija in Nizozemski Surat.

Nizozemske Indije so bile na drugi strani Nizozemska Vzhodna Indija (današnja Indonezija ) in Nizozemska Zahodna Indija (današnji Surinam in nekdanji Nizozemski Antili).

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Nizozemska prisotnost na Indijski podcelini je trajala od 1605 do 1825. Trgovci Nizozemske vzhodnoindijske družbe so se najprej ustalili v Nizozemski Koromandiji, zlasti v Pulicatu, saj so iskali tekstil za zamenjavo z začimbami, s katerimi so trgovali v Vzhodni Indiji.[1] Nizozemski Surat in Nizozemska Bengalija sta bila ustanovljena leta 1616 oziroma 1627.[2] [3] Potem ko so Nizozemci leta 1656 osvojili Cejlon od Portugalcev, so pet let pozneje zavzeli tudi portugalske utrdbe na malabarski obali, saj sta obe lokaciji velika proizvajalca začimb, da bi ustvarili nizozemski monopol nad trgovino z začimbami.[4] [5]

Poleg tekstila je blago, s katerim se je trgovalo v Nizozemski Indiji, vključevalo drage kamne, indigo in svilo po celem Indijskem polotoku, soliter in opij v Nizozemski Bengaliji ter poper v Nizozemskem Malabarju. Indijske sužnje so izvažali na Moluke in Kapsko kolonijo.

V drugi polovici osemnajstega stoletja so Nizozemci vedno bolj izgubljali svoj vpliv. Kew pisma so Britancem prepustila vse nizozemske kolonije, da bi preprečili, da bi jih prevzeli Francozi. Čeprav sta bili Nizozemska Koromandija in Nizozemska Bengalija ponovno vrnjeni pod nizozemsko oblast na podlagi Anglo-nizozemske pogodbe iz leta 1814, sta se vrnili pod britansko oblast zaradi določb Anglo-nizozemske pogodbe iz leta 1824. Po določilih pogodbe naj bi se vsi prenosi lastnine in ustanov zgodili 1. marca 1825. Do sredine leta 1825 so torej Nizozemci izgubili svoje zadnje trgovske postaje v Indiji.

Kovanci[uredi | uredi kodo]

Zlata pagoda s podobo gospoda Venkateswara, oblika hindujskega boga Višnuja, izdana v nizozemski kovnici v Pulicatu, ok. 17. ali 18. stoletje.

V dneh, ko so bili Nizozemci komercialno aktivni v Indiji, so upravljali več kovnic, v Kočinu, Masulipatnamu, Nagapatamu (ali Negapatamu), Pondicherryju (za pet let 1693-98, ko so Nizozemci prevzeli nadzor od Francozov) in Pulikatu. Vsi kovanci so bili narejeni po vzoru lokalnih kovancev.

Zemljevid[uredi | uredi kodo]

Nizozemska Indija
Popakamal
Popakamal
Pulikat
Pulikat
Masulipatnam
Masulipatnam
Nizapatnam
Nizapatnam
Tenganapatnam
Tenganapatnam
Golkonda
Golkonda
Bheemunipatnam
Bheemunipatnam
Kakinada
Kakinada
Drakšarama
Drakšarama
Palakol
Palakol
Nagulavanča
Nagulavanča
Sadras
Sadras
Tirupapulijur
Tirupapulijur
Parangipetaj
Parangipetaj
Kočin
Kočin
Kilon
Kilon
Kananore
Kananore
Kajamkulam
Kajamkulam
Kranganore
Kranganore
Palipuram
Palipuram
Purakad
Purakad
Vengurla
Vengurla
Barselor
Barselor
Hugli-Činsura
Hugli-Činsura
Patna
Patna
Kosimbazar
Kosimbazar
Daka
Daka
Muršidabad
Muršidabad
Pipeli
Pipeli
Balasore
Balasore
Surat
Surat
Ahmedabad
Ahmedabad
Agra
Agra
Kanpur
Kanpur
Burhanpur
Burhanpur
Bharuč
Bharuč
Khambhat
Khambhat
Vadodara
Vadodara
Mrohaung
Mrohaung
Siriam
Siriam
Martaban
Martaban
Ava
Ava
Kolombo
Kolombo
Tutikorin
Tutikorin
Kalpentijn
Kalpentijn
Karas
Karas
Manar
Manar
Trinkomalee
Trinkomalee
Batikaloa
Batikaloa
Gale
Gale
Matara
Matara
Kape Komorin
Kape Komorin
Kotate
Kotate
  Nizozemski Cejlon   Nizozemski Koromandel   Nizozemski Malabar   Nizozemski Surat   Nizozemska Bengalija   Nizozemska Burma

Galerija[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »De VOCsite : handelsposten; Coromandel«. De VOCsite. Jaap van Overbeek te Wageningen. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. julija 2019. Pridobljeno 10. oktobra 2020.
  2. »De VOCsite : handelsposten; Suratte«. De VOCsite. Jaap van Overbeek te Wageningen. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. julija 2019. Pridobljeno 10. oktobra 2020.
  3. »De VOCsite : handelsposten; Bengalen«. De VOCsite. Jaap van Overbeek te Wageningen. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 6. maja 2019. Pridobljeno 10. oktobra 2020.
  4. »De VOCsite : handelsposten; Ceylon«. De VOCsite. Jaap van Overbeek te Wageningen. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. julija 2019. Pridobljeno 10. oktobra 2020.
  5. »De VOCsite : handelsposten; Malabar«. De VOCsite. Jaap van Overbeek te Wageningen. Pridobljeno 10. oktobra 2020.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]