Nimfa (biologija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nimfe kobilic delujejo kot pomanjšane različice odraslih živali brez kril (na sliki nimfa drevesne zelenke)

Nimfa je razvojna stopnja v razvoju tistih organizmov, pri katerih v kasnejšem življenju nastopi nepopolna preobrazba. Gre za mladostniško (juvenilno) stopnjo, ki se začne z izvalitvijo iz jajčeca in konča z nastopom spolne zrelosti, s tem izrazom opisujemo predvsem juvenilne stopnje nekaterih žuželk in pršic. Nimfe se ločijo od ličink po tem, da jim ne sledi stopnja bube, ki jo poznajo žuželke s popolno preobrazbo, pa tudi nimfa je za razliko od ličinke običajno zelo podobna odrasli živali, manjkajo ji le krila in spolni organi, ki se razvijejo ob preobrazbi. Preobrazba sovpada z zadnjo levitvijo, s katero se razvoj zaključi.[1] Nimfe nekaterih skupin žuželk, pri katerih razvoj poteka v vodi (kačji pastirji, enodnevnice, vrbnice), imenujemo tudi najade.[2] Te se od odraslih živali razlikujejo v večji meri kot nimfe, zato preobrazbo teh skupin včasih opisujejo kot »postopno« namesto »nepopolno«, obem pa je skupno, da jim ne sledi stadij bube kot pri ličinkah.[3]

Izraza nimfa in najada izhajata iz grške mitologije, kjer so nimfe ženskam podobna bitja, ki živijo v naravi, najade pa tiste nimfe, ki živijo v vodi.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Capinera, John L., ur. (2008). »Nymph«. Encyclopedia of Entomology (2. izd.). Springer. str. 2658. ISBN 978-1-4020-6242-1.
  2. »H«. Slovar strokovnih pojmov v varstvu gozdov. Gozdarski inštitut Slovenije. Pridobljeno 19. januarja 2019.
  3. Capinera, John L., ur. (2008). »Gradual Metamorphosis«. Encyclopedia of Entomology (2. izd.). Springer. str. 1635. ISBN 978-1-4020-6242-1.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Predstavnosti o temi nimfe v Wikimedijini zbirki