Neretvani

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Neretvani oz. Paganija v 9. stoletju po De administrando imperio

Neretvani, v zgodovinskih virih tudi Narentani, Narentini ali Pagani (latinsko Arentani, grško starogrško (Ν)αρεντάνοι, (N)arentánoi) so bili južnoslovansko ljudstvo, ki je v zgodnjem srednjem veku naseljevalo sedanjo južno Dalmacijo med rekama Neretvo in Cetino in bližnje jadranske otoke. Hrvaški viri jih imajo za Hrvate, srbski pa za Srbe. Bizantinski cesar Konstantin VII. Porfirogenet jih omenja kot Srbe.[1] Znani so bili predvsem po pomorskih veščinah in pirastvu. Njihovo ime Pagani (Pogani) izvira iz njihovega vztrajnega zavračanja krščanstva.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Neretvani se v zgodovinskih virih prvič omenjajo v 9. stoletju v zvezi s težavami, ki so jih s piratstvom povzročali zlasti Beneški republiki. Leta 830 je beneški dož Giovanni I. Partecipazio z njimi sklenil mirovni sporazum, ki je bil že leta 835 prelomljen z zaplembo nekaj beneških ladij. Leta 840. je bil v spopadih z njimi poražen tudi dož Pietro Tradonico. Neretvani so v tistem času porazili tudi saracenske pirate. Leta 887 se je poskus doža Pietra I. Candiana, da pokori Neretvane, končal z njegovim porazom in smrtjo v bitki pri Makarski. Benečani so zatem poskušali Neretvane odvrniti od piratstva s plačevanjem davka. S porazom in ponovnim plačevanjem davka se je končal tudi napad Candianovega vnuka Pietra III. leta 948. Odpor Neretvanov je zlomil šele dož Pietro II. Orseolo in zasedel nekaj jadranskih otokov. Po tem porazu so Neretvani izginili iz zgodovinskih zapisov in se postopoma zlili v hrvaški etnični in politični korpus.

Zanimivosti[uredi | uredi kodo]

V Benetkah je na Svečnico[2] zgodovinski festival matrimonio, ki je posvečen zmagi Benečanov nad Neretvani.[3]

V spomin nanje se na Neretvi vsako leto prireja regata tradicionalnih plovil od Metkovića do Ploč. Za plovila velja prepričanje, da so natančna kopija neretvanskih.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. De administrando imperio.
  2. Catholic World. 106–108. Paulist Fathers. 1918. str. 365.
  3. Marcel Brion (1962). Venice: The Masque of Italy. Elek, str. 63.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Moravcsik, Gyula, urednik. Constantine VII Porphyrogenitus (1967). De Administrando Imperio. Washington D.C.: Dumbarton Oaks Center for Byzantine Studies.
  • Fine, John Van Antwerp Jr. (1991). The Early Medieval Balkans: A Critical Survey from the Sixth to the Late Twelfth Century. University of Michigan Press. ISBN 978-0-472-08149-3.
  • Fine, John Van Antwerp Jr. (2006). When Ethnicity did not matter in the Balkans. A study of Identity in pre-Nationalist Croatia, Dalmatia and Slavonia in the Medieval and Early-Modern Periods. University of Michigan Press. COBISS 37254242. ISBN 978-0472114146.