Navadni prašiček

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Navadni prašiček

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Poddeblo: Crustacea (raki)
Razred: Malacostraca (višji raki)
Red: Isopoda (enakonožci)
Podred: Oniscidea (mokrice)
Družina: Porcellionidae
Rod: Porcellio
Vrsta: P. scaber
Znanstveno ime
Porcellio scaber
Latreille, 1804[1]

Navadni ali kletni prašiček,[2] znan tudi z nadvrstnim imenom kočič (znanstveno ime Porcellio scaber), je vrsta raka enakonožca, ki se rad zadržuje blizu človeških bivališč.

Opis[uredi | uredi kodo]

Ima hrbtno-trebušno sploščeno členjeno telo, dolgo do 2 cm. Načeloma je sive barve (na trebušni strani bolj blede), čeprav obstajajo tudi rjavkaste, rumenkaste in oranžnkaste različice. Na eksopoditih zadkovih nožic ima razvita 2 para nepravih dihalnic (psevdotraheje), podobnih tistim pri stonogah.[3] Te vzdušnice so dobro vidne in spominjajo na nekak bel žepek. Navadni prašiček se ni sposoben povsem zviti v kroglico.[4] Od pozidnega prašička se loči po tem, da ima ob prvih krnastih tipalnicah druge tipalnice dvočlene, pozidni prašiček pa tročlene.[5]

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Prvotna območje navadnega prašička sta srednja in zahodna Evropa, s človekom pa se je razširil skoraj po vsem svetu; veliko jih lahko najdemo v Severni Ameriki, Južni Afriki in Avstraliji,[6] o njih pa poročajo tudi s Havajev in Otoka princa Edvarda.[7] Ustreza mu zmerno topli pas. Na kopno je bolje prilagojen kot vodni osliček,[8] zadržuje se predvsem pod suhim listjem in trohnečimi debli, zlasti poleti lahko tudi pod skorjo.

Pomen za človeka[uredi | uredi kodo]

Ker se kočiči prehranjujejo z mrtvimi rastlinskimi ostanki, so v vrtu potrebni zaradi naravnega kroženja snovi. Včasih pa naj bi objedali rastline podobno kor polži; tedaj naj bi jih ulovili na prerezan krompir, s ploskvijo obrnjeno na tla.[9]

Prašički za svoj oklep potrebujejo apnenec. Vir apnenca je tudi malta, kar naj bi bil poglavitni razlog, da je navadnega prašička tako pogosto najti v naseljih.[10]

Slike[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Porcellio scaber«. Integrirani taksonomski informacijski sistem.
  2. http://www.zdravgozd.si/prirocnik/zapis.aspx?idso=338
  3. Zoologija nevretenčarjev. Zbirka Naravoslovni atlasi. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1993, 48
  4. Mršić, Narcis; Novak, Tone (1995). Vzorčenje tal in določanje talnih živali. Ljubljana: Zavod Republike Slovenije za šolstvo. str. 41.
  5. Ralph Buchsbaum, Lorus J. Milne (1971): Nižje živali : Nevretenčarji brez žuželk. Ljubljana: Mladinska knjiga, 283.
  6. »Crustaceans at the bottom of the garden!«. Museum of Victoria. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 24. marca 2011. Pridobljeno 10. julija 2011.
  7. Slabber S.; Chown, S.L. (2002). »The first record of a terrestrial crustacean, Porcellio scaber (Isopoda, Porcellionidae), from sub-Antarctic Marion Island«. Polar Biology. Zv. 25. str. 855–858. doi:10.1007/s00300-002-0420-9.
  8. »Porcellio scaber - a woodlouse«. Natural England. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. aprila 2011. Pridobljeno 19. januarja 2009.
  9. http://www.eksotika.si/bolezni-in-zascita-rastlin/vecji-skodljivci-hrosci/prasicki-mokrice.html
  10. Tarman, Kazimir (1965). Živi svet prsti. Ljubljana: Cankarjeva založba. str. 48–49.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]