Navadni komarček

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Navadni komarček
Foeniculum vulgare.JPG
Cvet komarčka
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Apiales
Družina: Apiaceae (kobulnice)
Rod: Foeniculum (komarček)
Vrsta: F. vulgare
Znanstveno ime
Foeniculum vulgare
Mill.
Foeniculum vulgare

Navadni komarček ali koromač (znanstveno ime Foeniculum vulgare) je rumenkasta rastlina, ki spada v družino kobulnic (Apiaceae). Njena življenjska doba je do 2 leti, v tem času pa lahko zraste tudi do 2m.

Opis[uredi | uredi kodo]

Ima močno razrasel koreninski sistem, iz katerega se razvije večje število stebel. Le-ta so okrogla, gladka in nadrobno progasta. Proti vrhu se steblo razveji v liste, ki so 3 do 4-krat pernato deljeni. Na koncu listov se razvijejo drobni rumenkasti cvetovi, ki sestavljajo kobul. Čas cvetenja je zelo neizenačen, zato je tudi neizenačeno dozorevanje plodov. Plodovi so valjaste oblike in sestavljeni iz dveh semen.

Izvor[uredi | uredi kodo]

Navadni komarček izvira iz Južne Evrope. Na Slovenskem uspeva le na določenih območjih submediterana, kjer je svet bolj skalnat. Drugod uspeva le gojeno. Za gojenje moramo izbrati tople in suhe lege. Najboljše pridelke dobimo na globokih, plodnih tleh.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Iz plodov oz. semen navadnega komarčka pridobivamo eterična olja. V začetku aprila posejemo semena v vrsti in ta, če je dovolj vlage, vzkalijo v 20-ih dneh. To rastlino redko napadejo škodljivci ali bolezni. Ko kobula postane rumeno-zelena jo odrežemo skupaj z nekaj cm stebla, nato pa jo pustimo na zračnem prostoru 4-6 dni, da dokončno dozori. Barva plodov oz. semen mora biti rumenorjava. Zelišče nato hranimo na temnem in suhem prostoru.

Zdravilni učinki[uredi | uredi kodo]

Droga (Fructus Foeniculli) vsebuje do 6% eteričnega olja. V različnih oblikah učinkuje kot sredstvo za izkašljevanje, veliko ga uporabljamo tudi kot pomirjevalni čaj za dojenčke. Koristi zoper kašlju, bronhitisu in prebavnim motnjam.

Sveže zelenje navadnega komarčka se uporablja v kulinarične namene za pripravo raznih solat in zelenjavnih juh. Plodove komarčka pa lahko uporabimo pri pripravi peciva, posebnega kruha... Komarček se poleg široke uporabnosti odlikuje tudi v dekorativnosti.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Tone Wagner, Pridelovanje zdravilnih rastlin