Navadni kloček

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Navadni kloček

Listi in cvetovi
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Klad: Cevnice (traheofiti)
Klad: Kritosemenke
Klad: Prave dvokaličnice
Klad: Rozide
Red: Crossosomatales
Družina: Staphyleaceae (kločkovke)
Rod: Staphylea (kloček)
Vrsta: S. pinnata
Znanstveno ime
Staphylea pinnata
L.

Navadni kloček (znanstveno ime Staphylea pinnata) je do 6 m visok[1] listopadni grm iz družine kločkovk, ki se pogosto sadi kot okrasna rastlina.

Opis[uredi | uredi kodo]

Navadni kloček je do 6 m visok listopadni grm z redko krošnjo. Skorja je sivkaste barve. Mladi poganjki so zeleni, okrogli in gladki. Listi so lihopernati, sestavljeni iz 5 do 7 podolgovato elipsastih lističev, ki imajo fino nažagan rob. Cvetovi so bele ali rahlo rožnate barve, združeni pa so v blago dišeča,[2] viseča grozdasta socvetja dolga do 13 cm.[2] Plod je debela, do 4 cm velika napihnjena kapsula sestavljena iz dveh ali treh delov. V njej so do tri trda rjava okrogla semena velikosti graha, ki so užitna.[3] Kapsule dozorijo od septembra do novembra. Koreninski sistem je močno razrasel, vendar pa rastlina kljub temu slabo prenaša sušo.[4]

Dobro uspeva na bogatih ilovnatih tleh na sončnih ali polsenčnih legah. Dobro prenaša mraz do -20 °C in ni zahtevna rastlina.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Plant Database—Staphylea pinnata«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. februarja 2014. Pridobljeno 10. junija 2019.
  2. 2,0 2,1 Missouri Botanical Garden—Staphylea pinnata
  3. Plants for a Future—Staphylea pinnata
  4. »Navadni kloček«. Preslica. Pridobljeno 10. junija 2019.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]