Naturopatija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Naturopatija (tudi naravna medicina, naravno zdravljenje) je alternativni medicinski sistem, ki temelji na človekovi lastni moči zdravljenja. [1]

Prepričanje, da je človeško telo sposobno samozdravljenja, je staro že več tisoč let. Načela naturopatije najdemo že pri Hipokratu (ok. 400 pr. n. št.).[2] Načela naturopatije so se je kot način zdravljenja uveljavila šele v drugi polovici 19. stoletja v Evropi (Sebastian Kneipp; Arnold Rikli), vendar takrat še niso uporabljali izraza naturopatija. Izraz naturopatija je šele v začetku 20. stoletja uveljavil Kneippov učenec Benedict Lust, ki je to zdravljenje širil v Ameriki. Danes je močno prisotna v Kanadi in ZDA. Naturopati imajo pogosto klasično medicinsko izobrazbo, zato tudi sodelujejo z uradno medicino. Izpopolnjujejo se z naturopatskim znanjem in po osvojenih metodah pridobijo posebno licenco za javno prakso.

Veliko ideologije in metodološkega ozadja naturopatije je v konfliktu z na dokazih temelječo medicino[3] in je zavrnjena s strani medicinske skupnosti. Usposabljanje naturopatov obsega le manjši del tistega, ki so ga deležni osebni zdravniki.[4] Mnenje Ameriškega združenja za boj proti raku je, da "znanstevni dokazi ne podpirajo trditve, da lahko naturopatska medicina pozdravi raka ali kakršnokoli drugo bolezen, saj praktično nobena študija o naturopatiji kot taki ni bila objavljena".[5]

Osnovna načela[uredi | uredi kodo]

Poznamo šest osnovnih načel naturopatije, ki so povzeta po Hipokratovi šoli:

 • 1. načelo: Zdravilna moč narave

Naturopati delujejo po načelu, da ima telo dovolj energije za ozdravitev z notranjo močjo. Pomembno je ravnovesje med telesom, umom in duhom.

 • 2. načelo: Ugotoviti in ozdraviti vzrok

Telesu želijo vrniti zdravje in ne le zdraviti posledic bolezni. Poskušajo najti pravi vzrok in postaviti pravo diagnozo za zdravljenje.

 • 3. načelo: Ne škodovati

Pazijo, da ne potlačijo starih simptomov in s tem odpirajo pot novim.

 • 4. načelo: Oseba kot celota

Človeka zdravijo kot celoto. Obravnavajo ga kot skupek čustvenega, fizičnega, mentalnega in duhovnega.

 • 5. načelo: Naturopat je učitelj

Bolnika učijo, naj sam prevzame odgovornost za svoje zdravje. Učijo ga zdravega življenja, pravilne prehrane in gibanja.

 • 6. načelo: Preventiva

Je glavno načelo naturopatije. Svoje izkušnje in zdravje prenašajo na bolnike, da bi le-ti dosegli zdravo in srečno življenje.[6]


Zdravljenje[uredi | uredi kodo]

Naturopati verjamejo, da je telo po naravi v ravnovesju. Nezdrav način življenja (nezdrava prehrana, pomanjkanje spanja, gibanja in svežega zraka, stres ipd.) lahko poruši ravnovesje, kar se izrazi kot bolezen. [1] Pri zdravljenju se uporablja različne terapevtske pristope, npr. akupresuro, akupunkturo, homeopatijo, hidroterapijo, masaže, diete, fitoterapijo.[7] Naturopatijo se uporablja za zdravljenje različnih bolezni in težav: alergije, astmo, bolečine v križu, hipertenzije, depresije, menstrualne bolečine, kronično utrujenost, kožne bolezni...[8]

Viri[uredi | uredi kodo]

 1. 1,0 1,1 http://www.altermed.org/vsebina/clanek.php?clanek_id=342&kat_id_parent=235
 2. http://www.pregled.com/zdravlje.php?id_nastavak=2534&tmpl=zdravlje_tmpl&tekuca_strana=14
 3. Jagtenberg, Tom; Evans, Sue; Grant, Airdre; Howden, Ian; et al. (April 2006). "Evidence-based medicine and naturopathy". Journal of Alternative and Complementary Medicine. 12 (3): 323–328. doi:10.1089/acm.2006.12.323. PMID 16646733.
 4. Atwood, Kimball C., IV (2003). "Naturopathy: A critical appraisal". Medscape General Medicine. 5 (4): 39. PMID 14745386.
 5. "Naturopathic Medicine". American Cancer Society. 2013-01-16. Pridobljeno dne 2015-03-21.
 6. "arhivska kopija". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2010-07-11. Pridobljeno dne 2011-04-24.
 7. http://www.gncouncil.com/GNC_About_Naturopathy.htm
 8. http://www.kreni.com/naslovi/redirect/3626036