Narodni park Tsingy de Bemaraha

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Narodni park Tsingy de Bemaraha
IUCN kategorija II (narodni park)
Zemljevid prikazuje lokacijo Narodni park Tsingy de Bemaraha
Zemljevid prikazuje lokacijo Narodni park Tsingy de Bemaraha
Koordinati18°40′00″S 44°45′00″E / 18.6667°S 44.75°E / -18.6667; 44.75
Površina723.4 km2
Nastaneknarodni park
Ustanovitev1. avgust 1997
Obiskovalci10.093 (leta 2011)[1]
UpravaAssociation Nationale pour la Gestion des Aires Protégées (ANGAP)
Uradno ime: Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve
TipNaravno
Kriterijivii, x
Razglasitev1990 (14. zasedanje)
ID #494rev
RegijaAfrika

Narodni park Tsingy de Bemaraha je narodni park na severozahodu Madagaskarja. Večinoma je znotraj meja okrožja Antsalova, majhen del na severovzhodu pa spada v okrožje Morafenobe. Narodni park se osredotoča na dve geološki formaciji: Veliki Tsingy in Mali Tsingy. Skupaj s sosednjim strogim naravnim rezervatom Tsingy de Bemaraha je narodni park na seznamu Unescove svetovne dediščine.[2][3]

Prečka ga reka Manambolo.

Pokrajina[uredi | uredi kodo]

Satelitski posnetek parka

Območje je kraška pokrajina z osupljivimi apnenčastimi formacijami, Tsingy (malgaško). To so tesno nameščene apnenčaste iglice, visoke do 130 m, ki tvorijo nekakšen kamnit gozd. Na jugu 723 km² velik rezervat[4] meji na kanjon reke Manambolo, na vzhodu na pečine, visoke do 400 m. Med Tsingyji je tudi jamski sistem s podzemnimi jezeri in rekami.

V več regijah na zahodnem Madagaskarju, ki so del parka in sosednjega naravnega rezervata, je superpozicija vzorcev navpične in vodoravne erozije ustvarila dramatične 'gozdove' apnenčastih iglic.

Beseda tsingy je avtohtona v malgaškem jeziku kot opis kraške pokrajine oz. 'kraj, kjer ni mogoče hoditi bos'.

Na planoti se izmenjujejo gozdovi in ​​odprte površine. Letna količina padavin okoli 1000 mm pomeni, da so soteske ob vznožju Tsingysa izjemno vlažne, medtem ko na kraških območjih prevladujejo savanske razmere. V globljih predelih so jezera in mangrove.

Rastlinstvo in živalstvo[uredi | uredi kodo]

Nenavadna geomorfologija območja svetovne dediščine Tsingy de Bemaraha, ki zajema tako narodni park kot sosednji strogi naravni rezervat, pomeni, da je območje dom izjemno velikemu številu endemičnih vrst rastlin in živali,[5] ki jih najdemo le znotraj izjemno majhnih niš znotraj tsingyjev. Na primer, vrh, pobočje in osnova tsingyjevih apnenčastih igel tvorijo različne ekosisteme z različnimi vrstami, ki se držijo njihovih izjemno strmih pobočij.

86 % od 650 rastlinskih vrst, za katere je opisano, da se pojavljajo v parku, je endemičnih. Malgaški suhi gozd je ekološka posebnost. Raznolikost habitatov vodi v veliko bogastvo živalskih vrst, med drugim

  • plenilci, kot sta fosa (Cryptoprocta ferox) in obročasti mungos ali obročasta vontsira (Galidia elegans)
  • 13 vrst lemurjev (sifaka, rdeči lemur (Eulemur rufus), vzhodni manjši bambusov lemur (Hapalemur griseus), Madagaskarski dolgoprstež ali aye-aye (nepotrjeno opažanje v bližini Bekopake), sivi mišji lemur (Microcebus murinus)),
  • 94 vrst ptic (npr. Madagaskarski ribji orel (Haliaeetus vociferoides)),
  • 15 vrst netopirjev,
  • 22 vrst dvoživk in
  • 66 vrst plazilcev (npr. Madagaskarska velikoglava želva (Erymnochelys madagascariensis), listnati gekoni (Uroplatus) in kameleoni (Brookesiinae)).

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Plus de 255.000 touristes à Madagascar en 2012«. Linfo.re. Antenne Reunion Télévision. Pridobljeno 24. februarja 2023.
  2. »Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve«. UNESCO. Pridobljeno 1. novembra 2009.
  3. Shea, Neil (november 2009). »Living On a Razor's Edge: Madagascar's labyrinth of stone«. National Geographic. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. oktobra 2009. Pridobljeno 1. novembra 2009.{{navedi novice}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  4. »Parcs Madagascar« (v francoščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21. februarja 2016. Arhivirano 2016-02-21 na Wayback Machine.
  5. Griffiths, O.L. & Herbert, D.G. 2013. New species of land snails (Mollusca: Gastropoda) from two isolated karst formations in central western Madagascar: Tsingy Beanka and Antsingimavo, with additional notes on other regional endemics. African Invertebrates 54 (1): 1-48.[1][mrtva povezava][mrtva povezava]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Predstavnosti o temi Tsingy de Bemaraha National Park v Wikimedijini zbirki