Naočnik in Očalnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Naslovnica knjige Naočnik in Očalnik, ki jo je napisal Leopold Suhodolčan.

Naočnik in Očalnik je naslov domišljijske zgodbe in hkrati ime glavnih dveh junakov. Napisal jo je pisatelj Leopold Suhodolčan. Knjiga je izšla v treh izvodih, ilustriral pa jo je Aco Mavec.

O avtorju[uredi | uredi kodo]

Leopold Suhodolčan se je rodil leta 1928, umrl pa leta 1980. V želji, da bi pri otrocih vzpodbudil bralne navade, je skupaj s profesorjem Stankom Kotnikom leta 1961 zasnoval bralno značko. Nekaj njegovih pomembnejših del: Deček na črnem konju, Skriti dnevnik, Velikan in pajac, Rdeči lev, Rumena podmornica, Mornar na kolesu itd. Posebej znana pa je njegova trilogija o slavnih detektivih: Naočnik in Očalnik, Na večerji s krokodilom in Stopinje po zraku. Te tri zgodbe so doživele televizijsko predvajanje, radijsko priredbo in dramatizacijo. Stvarno sporočilo teh zgodb je ljubezen do čiste narave.

Predstavitev glavnih likov[uredi | uredi kodo]

»Naočnik ima velike, štirioglate naočnike, Očalnik pa nič manjša okrogla očala. Naočnik je velik in štirioglato suh, Očalnik je samo za glavo (za pametno glavo, seveda) manjši in bolj okrogle postave (kot njegova očala).« (Suhodolčan , L.: Naočnik in Očalnik, Ljubljana: Karantanija, 1994, str.5)

Detektiva Naočnik in Očalnik izgledata smešno - eden je štirioglat, drugi pa okrogel. V svojem razmišljanju sta kljub nerodnosti tako prisrčna, da ju jemljemo skozi vse pripetljaje in probleme zares. Pomagata vsem ljudem v težavah: babici, ki so ji ukradli rože, Polonci, ki jo je strašil duh, teti Ani pri iskanju njenih dveh vnukov, ki bi ji morala voščiti za rojstni dan, dedu Juriju, ki so mu ukradli vse njegove dragocenosti iz potovanj, Martinu in Martini, da sta lahko postala par in se nista več skrivala pred starši, Gregorju v bolnici – Očalnik se je preoblekel v bolnika, da mu je pomagal, da ni bil operiran, Primožu pri iskanju njegove slike … Na koncu so vsi problemi rešeni in vsi skupaj, z detektivoma vred, so zadovoljni.

Detektivi iz drugih zgodb (dela)[uredi | uredi kodo]

Izvodi[uredi | uredi kodo]

  • Leopold Suhodolčan: Naočnik in Očalnik, Ljubljana: Mladinska knjiga, 1973 (ilustrator: Aco Mavec) (COBISS)
  • Leopold Suhodolčan: Naočnik in Očalnik, Ljubljana: Mladinska knjiga, 1979 (ilustrator: Aco Mavec) (COBISS)
  • Leopold Suhodolčan: Naočnik in Očalnik, Ljubljana: Karantanija, 1994 (ilustrator: Aco Mavec) (COBISS)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Knjižni viri[uredi | uredi kodo]

  • Leopold Suhodolčan: Naočnik in Očalnik, Ljubljana: Karantanija, 1994 (COBISS)