NASA World Wind

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
NASA World Wind
Worldwind.png
zaslonski posnetek s prikazano plastjo Blue Marble Next Generation
Razvijalec Ames Research Center, NASA
Začetna izdaja 2003
Programski jezik C#, Java
OS večplatformski
Razpoložljivi jeziki angleščina
Tip software development kit za virtualni globus
Licenca NASA Open Source Agreement v1.3
Spletna stran worldwind.arc.nasa.gov

NASA World Wind je odprtokodno kartografsko orodje – virtualni globus, ki ga razvija ameriška vesoljska agencija NASA. Dostopno je v obliki software development kita (SDK) za delo s plastmi kartografskih podatkov (slikami in modeli površja ter topografskimi zemljevidi), pridobljenimi s satelitskim in letalskim slikanjem, ki ga izvajata NASA in ameriška geodetska uprava (USGS).[1] Poleg tega vključuje kartografske podatke za Luno, Mars, Venero in Jupiter, ki so jih zajele Nasine vesoljske odprave.

Ob prvi izdaji leta 2003 je bil World Wind v obliki aplikacije za osebne računalnike z operacijskim sistemom Microsoft Windows (podobno kot Google Earth), razvit v okolju .NET framework. Kasneje so predelali World Wind za več platform, na osnovi C# in Jave ter ga ponudili kot orodje za razvijalce, ki lahko s pomočjo njegovega vmesnika za namensko programiranje (API) vključujejo podatke v svoje programe, ni pa več samostojna aplikacija.

World Wind je v celoti na voljo pod delno odprtokodno licenco NOSA; skupnost uporabnikov je ustvarila številne razširitve in možnosti uporabe. NASA spodbuja inovativne rešitve uporabnikov s tekmovanjem NASA World Wind Europa Challenge.[2]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Nourie, Dana (julij 2007). "Using NASA's World Wind Component in Your Java Technology Applications". Oracle. Pridobljeno dne 10.3.2015. 
  2. ^ "NASA World Wind Europa Challenge". International Society for Digital Earth. 20.2.2013. Pridobljeno dne 10.3.2015. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


Računalnik Ta članek o računalništvu je škrbina. Pomagaj Wikipediji in ga razširi.