NASA World Wind

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
NASA World Wind
Worldwind.png
zaslonski posnetek s prikazano plastjo Blue Marble Next Generation
RazvijalecAmes Research Center, NASA
Začetna izdaja2003
Stabilna izdajaUredite to na Wikipodatkih
14. februar 2007
Programski jezikC#, Java
OSvečplatformski
Razpoložljivi jezikiangleščina
Tipsoftware development kit za virtualni globus
LicencaNASA Open Source Agreement v1.3
Spletna stranworldwind.arc.nasa.gov

NASA World Wind je odprtokodno kartografsko orodje – virtualni globus, ki ga razvija ameriška vesoljska agencija NASA. Dostopno je v obliki software development kita (SDK) za delo s plastmi kartografskih podatkov (slikami in modeli površja ter topografskimi zemljevidi), pridobljenimi s satelitskim in letalskim slikanjem, ki ga izvajata NASA in ameriška geodetska uprava (USGS).[1] Poleg tega vključuje kartografske podatke za Luno, Mars, Venero in Jupiter, ki so jih zajele Nasine vesoljske odprave.

Ob prvi izdaji leta 2003 je bil World Wind v obliki aplikacije za osebne računalnike z operacijskim sistemom Microsoft Windows (podobno kot Google Earth), razvit v okolju .NET framework. Kasneje so predelali World Wind za več platform, na osnovi C# in Jave ter ga ponudili kot orodje za razvijalce, ki lahko s pomočjo njegovega vmesnika za namensko programiranje (API) vključujejo podatke v svoje programe, ni pa več samostojna aplikacija.

World Wind je v celoti na voljo pod delno odprtokodno licenco NOSA; skupnost uporabnikov je ustvarila številne razširitve in možnosti uporabe. NASA spodbuja inovativne rešitve uporabnikov s tekmovanjem NASA World Wind Europa Challenge.[2]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Nourie, Dana (julij 2007). "Using NASA's World Wind Component in Your Java Technology Applications". Oracle. Pridobljeno dne 10.3.2015.
  2. "NASA World Wind Europa Challenge". International Society for Digital Earth. 20.2.2013. Pridobljeno dne 10.3.2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]