Muzej zlata, Bogota

Muzej zlata
Museo del Oro
Pogled na Muzej zlata
Muzej zlata, Bogota se nahaja v Kolumbija
Muzej zlata, Bogota
Lokacija: Kolumbija
Ustanovitev22. december 1939
LokacijaCarrera 6 # 15-82
(Parque Santander)
Bogotá,  Kolumbija
Koordinate4°36′06″N 74°04′19″W / 4.60167°N 74.07194°W / 4.60167; -74.07194
Obiskovalci500.000 na leto
DirektorMaría Alicia Uribe Villegas
DostopMuseo del Oro
Spletna stranwww.banrepcultural.org/gold-museum
Muisca raft je glavni eksponat v sobi
Kultira Calima, pektoral v obliki srca, prikazan na začasni razstavi Muzeja zlata na Kraljevem gradu v Varšavi

Muzej zlata (špansko El Museo del Oro) je muzej v Bogoti v Kolumbiji. Je ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v državi.[1] Muzej sprejme okoli 500.000 turistov na leto.[2]

Muzej prikazuje izbor predkolumbovskega zlata in drugih kovinskih zlitin, kot je Tumbaga (nespecifična zlitina zlata in bakra) in v svojih razstavnih prostorih v drugem in tretjem nadstropju hrani največjo zbirko zlatih artefaktov na svetu. Skupaj s lončenino, kamnom, školjkami, lesom in tekstilnimi predmeti, ti predmeti, izdelani iz – staroselskih kultur – svete kovine, pričajo o življenju in razmišljanju različnih družb, ki so živele v današnji Kolumbiji pred španskim osvajanjem Amerike.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Leta 1934 je Banco de la República začela pomagati pri varovanju arheološke dediščine Kolumbije. Predmet, znan kot Poporo Quimbaya, je bil prvi v zbirki. Na razstavi je že 70 let. Muzej danes upravlja Banrepcultural.[3]

V muzeju je znameniti zlati Muisca raft, ki so ga našli v Pasci leta 1969, ki predstavlja slovesnost novega zipa (vladarja) Muyquytá, ki je osnova za mit El Doradu. Dedič poglavarja je prevzel oblast z veliko daritvijo bogovom. Na tej predstavi ga vidimo, kako stoji v središču splava, obkrožen z glavnimi poglavarji, vsi okrašeni z zlatom in perjem.

Po desetletju dela je bil muzej oktobra 2008 razširjen in obnovljen. S prenovo je muzej organiziral stalno razstavo v petih prostorih z arheološkimi predmeti in interaktivno sobo. Dodali so tudi avditorij, nekaj začasnih razstavnih prostorov, kavarno, restavracijo in trgovino s spominki.

Opis[uredi | uredi kodo]

Muzej ima zbirko 55.000 kosov, od katerih jih je 6000 na ogled v njihovi razširjeni zgradbi. Obstajajo dvojezični opisi skoraj vseh eksponatov. V prvem nadstropju je glavni vhod v muzej, trgovina in restavracija.

Razstave se začnejo v drugem nadstropju. Glavna soba se imenuje Ljudje in zlato v predhispanski Kolumbiji. V steklenih vitrinah so prikazana zlatarska dela različnih kultur, ki so naseljevale Kolumbijo pred prihodom španskih kolonistov. Stalna razstava je razdeljena na različne dvorane za vsako kulturo: Calima, Quimbaya, Muisca, Zenú, Tierradentro, San Agustín, Tolima, Tairona in Urabá ter posebno sobo, imenovano Po Kolumbu.

Razstava se nadaljuje v tretjem nadstropju, z Letečim Chamanic in Darovi. Prvi prikazuje postopek šamanske slovesnosti z različnimi zlatimi predmeti, drugi je razdeljen na tri dele: Soba za daritve, Čoln za daritve in Jezero.

Na koncu razstave je Profundicijska soba z umetniškimi videoposnetki o najpomembnejših zlatih predmetih muzeja.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »The 22 Places To Go in Bogotá: Museum of Gold«. Bogotá Travel Guide]. Pridobljeno 27. januarja 2014.
  2. (špansko) Los 75 del Museo del Oro - Semana
  3. »About Banrepcultural«. Red Cultural del Banco de la República en Colombia. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. decembra 2021. Pridobljeno 13. septembra 2018. Kulturna dejavnost Banco de la República se kot mreža razteza skozi 29 mest na kolumbijskem ozemlju in se izvaja v Muzeju zlata v Bogoti, petih muzejih zlata v Armenii, Caliju, Cartageni, Pasto in Santa Marti, Etnografskem muzeju v Leticia, knjižnici Luis Ángel Arango in Casa Gómez Campuzano v Bogoti, knjižnični mreži, ki se razteza skozi 28 kolumbijskih mest, koncertni dvorani knjižnice Luis Ángel Arango in muzeji v Bogoti: Casa de Moneda, Botero Museum and, Miguel Urrutia Museum of Art (MAMU).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]