Muzej narodne osvoboditve Maribor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Muzej narodne osvoboditve Maribor je muzej, ki je bil kot samostojna muzejska ustanova ustanovljen 1. maja 1958 s strani takratnega Okrajnega ljudskega odbora Maribor. Svoje prostore ima muzej v meščanski vili na vogalu Mladinske ulice in Ulice heroja Tomšiča v Mariboru. Namen in vloga pokrajinskega muzeja sta predvsem to, da imamo na enem mestu zbrano arheologijo, etnologijo in širša kulturna zgodovino na prostoru mariborske regije in njene okolice. Tako se v zbirki razstavljenih predmetov najde orožje, razglednice, numizmatične zbirke, fotografije, pohištvo, likovne umetnosti, ure, glasbila, svetila, itd.

Zgodovina muzeja[uredi | uredi kodo]

Zametki muzeja segajo že v leto 1947, ko je bila v Pokrajinskem muzeju Maribor odprta zbirka o narodnoosvobodilnem boju. Danes gre pri tem muzeju za zgodovinski muzej, ki se ukvarja z muzeološko in historiografsko obravnavo novejše zgodovine severovzhodne Slovenije, nastanjen pa je v meščanski vili, ki jo je sredi devetdesetih let 19. stoletja dal zgraditi mariborski podjetnik Scherbaum. Med prvo svetovno vojno je v stavbi nekaj časa delovalo avstro-ogrsko vrhovno poveljstvo soške fronte, v dvajsetih letih 20. stoletja mariborska oblast, po letu 1930 gozdarska šola, po drugi svetovni vojni pa najprej mariborska OZNA, nato pa mestne politične organizacije. Od leta 1954 so v njej prostori muzeja.

Delo[uredi | uredi kodo]

V prvi vrsti se muzej ukvarja z zbiranjem, hranjenjem, proučevanjem in razstavljanjem muzejskega gradiva iz novejše zgodovine. Muzej trenutno hrani več deset tisoč muzejskih predmetov, poleg tega pa v sklopu muzeja deluje tudi muzejska fototeka, v kateri je veliko dokumentarnih fotografij in negativov, pa tudi video in avdio gradivo iz obdobja pred in med drugo svetovno vojno. V muzejskem arhivu se nahaja več kot 120 tekočih metrov gradiva okupatorjevega in partizanskega izvora.

V muzeju deluje tudi fond tehniške dediščine, saj je bil Maribor med prvo in drugo svetovno vojno, pa tudi takoj po drugi svetovni vojni eno izmed največjih industrijskih središč v takratni Jugoslaviji. V tem fondu se danes nahajajo stroji iz propadlih mariborskih tovarn.

Poleg rednega muzejskega dela se muzej ukvarja tudi z raziskovanjem novejše zgodovine in v lastni založbi izdaja zloženke, razstavne kataloge, samostojne monografije, znanstvene razprave in članke, ki jih objavljajo sodelavci muzeja.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]