Mutrah

(Preusmerjeno s strani Muttrah)
Mutrah

مطرح
Muttrah
Obalna cesta v Mutrahu
Obalna cesta v Mutrahu
Mutrah se nahaja v Oman
Mutrah
Mutrah
Koordinati: 23°37′N 58°34′E / 23.617°N 58.567°E / 23.617; 58.567
DržavaOman Oman
GovernoratMaskat
Površina
 • Skupno91 km2
Nadm. višina
0 m
Prebivalstvo
 (2016)
 • Skupno234.226
 • Gostota2.600 preb./km2
Časovni pasUTC+4 (+4)
Portugalska trdnjava Muttrah (Matara) v 17. stoletju.
Vijolična - Portugalska v Perzijskem zalivu v 16. in 17. stoletju. Glavna mesta, pristanišča in poti.

Mutrah, (arabsko مطرح) upravno vilajet, je v governoratu Maskat v Omanu. Pred odkritjem nafte v Omanu je bil Mutrah središče trgovine v Omanu (Maskat). Še vedno je trgovsko središče, saj je tam eno največjih morskih pristanišč v regiji. Druge znamenitosti so Suk Mutrah, tradicionalni bazar in Sour Al-Lavatia, majhna skupnost hiš, obdanih s starim obzidjem. Na jugu leži okrožje Maskat.

Demografija[uredi | uredi kodo]

Ob obisku diplomata Edmunda Robertsa je v zgodnjih 1830-ih v Mutrahu po ocenah živelo približno 8000 ljudi.[1] Prebivalstvo okrožja je po popisu leta 2016 štelo 234.225, v primerjavi z 200.578 leta 2014, zaradi česar je to najgosteje naseljeno okrožje v državi.[2]

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Sredi 19. stoletja je bila v Mutrahu industrija za popravila plovil.

Suk v Mutrahu[uredi | uredi kodo]

Suk Muttrah
Vhod v suk Muttrah

Al Dhalam (tema v arabščini) suk je lokalno ime za suk v Mutrahu. Suk v Muttrahu je ena najstarejših tržnic v Omanu, ki sega dvesto let nazaj.[3] Je ob pristanišču Maskat in je v dobi jadrnic doživel ogromno trgovine, saj je strateško lociran na poti v Indijo in na Kitajsko.[4] Ime je dobil po têmi zaradi natrpanih stojnic in ulic, kamor podnevi ne prodrejo sončni žarki in kupci potrebujejo svetilke, da vedo, kje so. Ime tržnice je bilo povzeto posebej po delu, ki se razteza od mošeje Al Lavatija do Hour Bimba, kjer je mesto res polno trgovin in stojnic, ozko območje ulic pa ne dopušča vstopa sončni svetlobi. Trg je bil vir ponudbe za Omance, kjer so lahko kupili svoje potrebe v 1p60-ih, ko so bile življenjske zahteve preprostejše kot danes. Večino blaga je bilo uvoženega, poleg lokalnih proizvodov, kot so tekstil, sadje, zelenjava in dateljni.

V preteklosti je bila tržnica zgrajena iz blata in palmovih listov, ki ustrezajo visokim temperaturam in težkim podnebnim razmeram in so bili zato najboljši dostopni materiali za gradnjo tržnice v tistem času. Danes je občina Maskat prenovila in okrasila tržnico, da bi ohranila priljubljen slog, vendar je uvedla tudi sodobno opremo in močno preuredila tržnico, da bi pritegnila turiste in naredila nakupovalno izkušnjo udobno za turiste in druge običajne kupce.

Trg postane bolj natrpan in aktiven med sezonami Eid, ko Omanci prihajajo iz vse države, da kupijo oblačila in nakit.[5]

Glavna prometnica suka ponuja predvsem gospodinjske izdelke, čevlje in konfekcijo. V notranjosti se mešajo vonji kadila, parfumskih olj, svežega jasmina in začimb. Obstajajo tudi majhne trgovinice (na stranskih ulicah in uličicah, ki vodijo do suka) z omanskim srebrom, stojnicami z belimi dolgimi oblačili dišdaša in vezenimi kumah, živobarvnimi tkaninami in večbarvnimi naglavnimi rutami. Nakupovalci lahko na teh tržnicah dobijo celo stare arabske muškete.

Drugi predmeti, ki se prodajajo na suku, so omanski lonci, slike, vodne pipe, uokvirjene handžarje (bodala), usnjene izdelke in kadilo.[6]

Suk ima različna imena: Market of Darkness, zaradi neštetih ulic in cest, ob katerih se vrstijo trgovine, ki podnevi zastirajo sonce. Vzhodni in zahodni del sta znana tudi kot »mali trg« in »veliki trg«.[7]

Pristanišče Sultan Kabus[uredi | uredi kodo]

Pristanišče Sultan Kabus, običajno imenovano pristanišče Maskat, je eno glavnih komercialnih pristanišč v Omanu. Je glavni pomorski prehod Omana, ki uživa odlično lokacijo v politično stabilnem sultanatu. Je v naravnem pristanišču 250 km južno od Hormuške ožine na obali Indijskega oceana Arabskega polotoka. Zaradi svoje lege je pristanišče Sultan Kabus idealno središče ne le za Perzijski zaliv, ampak tudi za indijsko podcelino ter trge v vzhodni in južni Afriki.

Lokacija pristanišča ponuja znatne prihranke pri času zadrževanja v primerjavi z drugimi pristanišči. Pristaniška tarifa je zelo ugodna v primerjavi z drugimi v regiji. Že tako impresivna infrastruktura, usposobljena delovna sila, hitri in učinkoviti postopki ravnanja in sistem preverjanja dokumentacije v PSC bodo letos še izboljšani.

Med vladavino Sajida Sultana bin Ahmeda v 18. stoletju se je trgovska dejavnost Omana povečala in dve pristanišči glavnega mesta — Maskat in Mutrah — sta se razširili, Mutrah je bil hitro uveljavljen kot komercialno pristanišče, medtem ko je bil Maskat uporabljen za pomorske operacije. Vladarjev sin Sajid Said je še naprej širil pomorsko trgovino, čeprav je po njegovi smrti leta 1856 ponovno zašla v zaton. Pomorska dejavnost je bila omejena na uvoz osnovnih predmetov, predvsem iz Indije s starodobnimi lesenimi dhovi. Ladje so se morale zasidrati na morju in včasih čakati več dni, preden so lahko tovor ročno raztovorili v majhne čolne.

Pristanišče Maskat

Vse to se je spremenilo s prihodom HM sultana Kabus bin Saida, ki je odprl novo obdobje pomorske trgovine in blaginje v Omanu, ko je leta 1974 ustanovil Mina Kabus (zdaj Port Sultan Kabus).

Pristanišče Sultan Kabus od novembra 1976 upravlja in vzdržuje Port Services Corporation S.A.O.G.. Do leta 1981 je bil promet pretežno klasični tovor. S prihodom kontejnerizacije je PSQ razvil dva svoja priveza za kontejnerske ladje in ti objekti so bili v celoti operativni do leta 1983–1984.

PSC se je leta 1984 lotil informatizacije svojih operacij in zaledne pisarne. Prvi sistem za upravljanje premikov zabojnikov je začel delovati od leta 1985 do 1999. Nato so bile računalniške aplikacije izboljšane, da so pokrivale vse zaledne operacije, vključno z izdajanjem računov in računi.

V zgodnjih 1990-ih se je pristaniška infrastruktura še izboljšala. Še dva priveza sta bila spremenjena za večnamenska plovila, vključno s kontejnerskimi ladjami in opremljena z dodatnimi tremi portalnimi žerjavi ob obali. Ranžirna postaja in prazno dvorišče sta bila opremljena z gumijastimi mostovi. Danes je pristanišče idealno pretovorno središče za trgovinske tokove pristanišč zgornjega dela Perzijskega zaliva in Rdečega morja.[8]

V popularni kulturi[uredi | uredi kodo]

Mutrah je tudi zemljevid v priljubljeni modifikaciji Battlefield 2, Project Reality. Predstavljen je bil tudi na The Amazing Race v osmi epizodi 17. sezone.

Panorama ulice Mutrah Corniche v Maskatu v Omanu

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Roberts, Edmund (1837). Embassy to the Eastern Courts of Cochin-China, Siam, and Muscat. New York: Harper & Brothers. str. 361.
  2. »Oman: Administrative Division (Governorates & Districts) - population statistics and maps«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21. avgusta 2014. Pridobljeno 19. avgusta 2014.
  3. »Travel to Oman«. Ministry of Tourism, Sultanate of Oman. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. oktobra 2021. Pridobljeno 15. oktobra 2020.
  4. »Ancient Treasure Ship & the Great Oman Voyage Exhibition | SGClub Portal«. Sgclub.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. marca 2016. Pridobljeno 31. maja 2017.
  5. »Souqs in Oman«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. septembra 2011. Pridobljeno 30. aprila 2011.
  6. »Muscat Shopping | Muttrah Souq Muscat«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. marca 2011. Pridobljeno 30. aprila 2011.
  7. »Muttrah Souq in Oman«. ExpatWoman.com (v angleščini). 18. julij 2013. Pridobljeno 1. decembra 2019.
  8. »Welcome to Port Services Corporation Web Site«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. julija 2011. Pridobljeno 30. aprila 2011.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]