Mučenje in kastracija ukrajinskega ujetnika v Privillji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

V juliju 2022 so bili na spletu objavljeni posnetki mučenja, kastracije in umora ukrajinskega vojnega ujetnika v sanatoriju Privillja s strani ruskih vojakov. Videoposnetek je nastal med Rusko invazijo na Ukrajino in je sprožil močan mednarodni odziv, obsodbe različnih organizacij za človekove pravice ter dobil oznako vojnega zločina.

Pojav posnetka[uredi | uredi kodo]

28. julija 2022 se je na ruskem Telegram kanalu pojavil posnetek visoke ločljivosti, ki je prikazoval skupino ruskih vojakov, ki so mučili, kastrirali in usmrtili ukrajinskega vojnega ujetnika. Identiteta žrtve ni znana.

V začetku posnetka ruski vojaki teptajo žrtev, dokler ta ne pade v nezavest. Nato jo zasmehujejo, zvežejo in zalepijo usta. V posnetku izstopa manjši ruski vojak širše postave z velikim klobukom. Ta z nožem prereže hlače žrtve, ki leži na trebuhu in razkrije njene genitalije. Nato mu odreže celotne genitalije in jih pokaže kameri.[1]

Naslednji dan se je na ruskih Telegram kanalih pojavil video z isto žrtvijo in osebo, ki je izvedla kastracijo. Domnevno gre za nadaljevanje prvega. Žrtev leži na trebuhu in je občasno pri zavesti. Zopet mu usta zaprejo s črnim lepilnim trakom ter vržejo odrezane genitalije v smer njegovega obraza. Nato skupina vojakov z vrvjo privezano okoli nog žrtve le-to odvlečejo v manjši jarek. Tam ga »protagonist« posnetka ustreli v glavo.[2][3]

Preiskava Bellingcat[uredi | uredi kodo]

Skupina preiskovalnih novinarjev Bellingcat je 5. avgusta sporočila, da je posnetek geolocirala v sanatorij v mestu Privillja v okupirani Luganski oblasti ter da je po telefonu zaslišala domnevnega protagonista.[4] Na posnetku je bil viden bel avto z oznako Z (simbol, ki označuje ruska vozila in se pogosto pojavlja v ruski propagandi). Isti avtomobil je bil viden v zgodnejših uradnih posnetkih iz različnih ruskih kanalov borcev Ahmat v tovarni Azot med zasedbo mesta Sjevjerodoneck.[4] Privillija je bila okupirana od začetka julija 2022.[5]

Bellingcat in Conflict Intelligence Team (neodvisna preiskovalna skupina iz Rusije) sta identificirala vojaka, ki je izvajal kastracijo ter vse vojake videne v posnetku kot člane skupine Akhmat (čečenska paravojaška formacija). »Protagonist« z izstopajočim klobukom je bil identificiran kot Očur-Suge Monguš iz Tuve. Skupini sta tudi poročali, da niso našli nobenih dokazov, da bi bil video prirejen ali kako drugače predelan.[4][6]

Odzivi[uredi | uredi kodo]

V Ukrajini[uredi | uredi kodo]

Varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je napovedal prošnjo uradu generalnega državnega tožilca Ukrajine za preiskavo vojnega zločina kršitve Ženevske konvencije in da bodo zaprosili Odbor Združenih narodov proti mučenju in Odbor Sveta Evrope za preprečevanje mučenja za organizacijo nujnega obiska v Rusiji in okupiranih ozemljih Ukrajine.[7]

Mednarodni[uredi | uredi kodo]

Predstavnik EU Josep Borrell je 29. julija v izjavi vsebino posnetka opisal kot »grozljivo« in »gnusno grozodejstvo«[8] Istega dne je Marie Struthers, direktorica Amnesty International za vzhodno Evropo in srednjo Azijo, dejala: »Ta grozljiv napad je še en očiten primer popolnega zanemarjanja človeškega življenja in dostojanstva v Ukrajini, ki so ga zagrešile ruske sile. Vse tiste, ki so osumljeni kazenske odgovornosti, je treba preiskati in jih, če obstaja dovolj dopustnih dokazov, preganjati v poštenih sojenjih pred običajnimi civilnimi sodišči in brez uporabe smrtne kazni.« [9]

Misija Združenih narodov za spremljanje človekovih pravic v Ukrajini je na Facebooku objavila izjavo, v kateri je močno obsodila dejanje ter dodala da v primeru resničnosti gre za vojni zločin.[10]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Weiss, Michael; Cavanagh, Niamh (28. julij 2022). »Horrifying footage appears to show Russian captors castrating a Ukrainian prisoner of war«. Yahoo! News. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. julija 2022. Pridobljeno 29. julija 2022.
  2. Bulavin, Denis (29. julij 2022). »The Russians shared a video of the torture of a military man in Ukrainian uniform. The prosecutor's office started proceedings«. Hromadske (v ukrajinščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. julija 2022. Pridobljeno 29. julija 2022.
  3. »Video with the torture of a Ukrainian prisoner of war - proceedings have been initiated«. Office of the Prosecutor General of Ukraine (v ukrajinščini). 29. julij 2022. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. julija 2022. Pridobljeno 29. julija 2022.
  4. 4,0 4,1 4,2 »Tracking the Faceless Killers who Mutilated and Executed a Ukrainian POW«. Bellingcat. 5. avgust 2022. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. avgusta 2022.
  5. Harding, Luke (6. avgust 2022). »Footage appears to show fresh atrocity against Ukrainian PoW«. Ukraine. The Guardian. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. avgusta 2022. Pridobljeno 17. avgusta 2022.
  6. »Дело в шляпе. Cадистом, истязавшим украинского военнопленного, оказался наемник из батальона 'Ахмат' Очур-Суге Монгуш«. The Insider (v ruščini). 5. avgust 2022. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. avgusta 2022. Pridobljeno 13. avgusta 2022.
  7. »Ukraine Calls For Investigation After Video Purportedly Shows Russian Troops Torturing, Killing POW«. RFE/RL. 29. julij 2022.
  8. »Ukraine: Statement by the High Representative Josep Borrell on the latest Russian atrocities«. The Diplomatic Service of the European Union. 29. julij 2022. Pridobljeno 27. januarja 2023. Evidence in form of appalling video footage has been widely shared on pro-Kremlin social networks today, in which Russian soldiers commit a heinous atrocity against a Ukrainian prisoner of war.
  9. »Ukraine: Russian soldiers filmed viciously attacking Ukrainian POW must face justice«. Amnesty International. 29. julij 2022. Pridobljeno 27. januarja 2023.
  10. »UN "appalled" by footage of torture and shooting of Ukrainian POW«. Ukrainska Pravda (v angleščini). Pridobljeno 29. decembra 2023.