Moherski klifi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Moherski klifi
Aillte an Mhothair
Cliffs of Moher
Cliffs-Of-Moher-OBriens-From-South.JPG
Zemljevid prikazuje lokacijo Moherski klifi Aillte an Mhothair Cliffs of Moher
Moherski klifi Aillte an Mhothair Cliffs of Moher
Lokacija Lahinch, grofija Clare, Irska
Koordinati 52°56′10″S 9°28′15″E / 52.93611°S 9.47083°E / -52.93611; 9.47083Koordinati: 52°56′10″S 9°28′15″E / 52.93611°S 9.47083°E / -52.93611; 9.47083
Uprava svet grofije Clare, kmetje zasebniki
Spletna stran cliffsofmoher.ie
Zračni video klifov (2014)

Moherski klifi (irsko Aillte in Mhothair) [1] so obmorski klifi, ki ležijo na jugozahodnem robu regije Burren v grofiji Clare na Irskem [2][3]. Dolgi so okoli 14 kilometrov. Na južnem koncu se dvigujejo 120 metrov nad Atlantskim oceanom pri Hagovi glavi in osem kilometrov severno dosežejo svojo najvišjo višino 214 metrov severno od O'Brienovega stolpa[4], okroglega kamnitega stolpa blizu sredine pečine, ki ga je leta 1835 zgradil sir Cornelius O'Brien in se nadaljujejo na nižjih višinah. Najbližji naselji sta Liscannor (6 km južno) in Doolin (7 km severno).

Iz klifov in iz vrha stolpa obiskovalci lahko vidijo Aranske otoke v zalivu Galway, gorovji Maumturks in Twelve Bens (dvanast vrhov) na severu v okrožju Galway in Loop Head na jugu. Klifi se uvrščajo med najbolj obiskane turistične kraje na Irskem, z okrog 1,5 milijona obiskov na leto. [5]

Ime[uredi | uredi kodo]

Razglednica klifov v tehniki fotokrom iz 19. stoletja, z Leacmayornagneeve rock v ozadju

Klifi se imenujejo po trdnjavi na rtu, imenovani Mothar ali Moher, ki je nekoč stala na Hagovi glavi, najjužnejši točki strme obale, kjer je zdaj Moherski stolp. Pisatelj Thomas Johnson Westropp je omenil leta 1905 kot Moher Uí Ruis ali Moher Uí Ruidhin. [6] Utrdba je tam stala še leta 1780 in je omenjena v zapisu Johna Lloydsa Short Tour of Clare (1780). [7] Leta 1808 je bila porušena, da bi zagotovila material za razgledni / telegrafski stolp, ki naj bi zagotavljal opozorilo v primeru francoske invazije med napoleonskimi vojnami.

Turizem[uredi | uredi kodo]

Klifi so ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij na Irskem in so leta 2006 na vrhu seznama atrakcij zbrali skoraj milijon obiskovalcev (v uradnem centru za obiskovalce, pri čemer so obiskovalci dostopali tudi do drugih krajev); skupna številka obiska je zdaj okoli 1,5 milijona letno [10]. Od leta 2011 so postali del Geoparka Burren in Moherski klifi, enega od mnogih po vsej Evropi, ki so članice mreže evropskih geoparkov, Globalne mreže parkov. Klifi so tudi "kontrolna točka" na uradni turistični poti Wild Atlantic Way[8].

Medtem ko so pečine dostopne na več točkah in obstaja tudi 18 km dolga pot Cliff Walk[9], večina obiskovalcev pride v uradni center za obiskovalce.

Center za obiskovalce[uredi | uredi kodo]

Center uza obiskovalce

V devetdesetih letih je lokalna oblast grofije Clare začela razvojne načrte, ki obiskovalcem omogočajo, da doživijo pečine brez pomembnih, vsiljivih, udobnih pripomočkov. V skladu s tem pristopom je bil sodoben center za obiskovalce, Cliffs of Moher Visitor Experience, vgrajen v pobočje, ki se bližje pečinam. Center naj bi bil okoljsko občutljiv pri uporabi sistemov obnovljivih virov energije, vključno z geotermalnim ogrevanjem in hlajenjem, sončnimi ploščami in recikliranjem odpadne vode [10].

Objekt vreden 32 milijonov EUR je bil načrtovan in zgrajen v obdobju 17 let in je bil uradno odprt februarja 2007. Razstave, vključno interaktivni mediji, zajemajo geologijo, zgodovino, rastlinstvo in živalstvo klifov. Veliki večpredstavnostni zaslon prikazuje pečine iz ptičje perspektive, kot tudi video podvodnih jam pod njimi. Na voljo sta tudi dve kavarni in več trgovin.

Ogled klifov z morja

Priznanje[uredi | uredi kodo]

Cliffs of Moher Visitor Experience je osvojil nagrado Interpret Britain & Ireland Awards 2007, ki jo je podeljevalo Association of Heritage Interpretation (AHI). Čeprav je bila nagrada posebej za razstavo Atlantic Edge, je AHI ocenil celoten center obiskovalcev in lokacijo. Navedba navaja, da je celoten center obiskovalcev "eden od najboljših objektov, ki so jih sodniki videli kdajkoli." [11]

Pregled[uredi | uredi kodo]

Uradna obalna pot ob Moherskih klifih je dolga 18 km, od Hagove glave do Doolina, mimo centrta za obiskovalce in O'Brienovega stolpa, vedno z dobrim razgledom, tudi ob dežju ali morski megli.

V bližini centra za obiskovalce sta dve poti, pri čemer je uradna malo bolj varna, neuradna pot pa se približa robu. Julija 2016 je bila tako imenovana Cliff Walk, zunaj uradne trase začasno zaprta zaradi nevarnosti padcev. Ljudje so bili opozorjeni naj ostanejo na uradni poti blizu roba pečine, namesto neuradne prav ob robu.

Posebni izleti s plovili omogočajo turistom, da si ogledajo pečine z morske strani, v določenih obdobjih pa tudi z letali iz letališča Connemara.

Geologija in narava[uredi | uredi kodo]

Klifi z obale

Pečine sestavljajo predvsem plasti skrilavca in peščenjaka iz obdobja Namurian [22], kjer najdemo najstarejše kamnine na dnu pečine. Možno je videti 300-milijonov let stare rečne kanale, ki tvorijo diskordanco (nevzporednost skladov zaradi tektonskih procesov) na dnu klifov.

Na vrhuncu sezone na skalah živi približno 30.000 parov ptic, ki predstavljajo več kot 20 vrst. [23] Med njimi so atlantski mormoni, ki živijo v velikih kolonijah v izoliranih predelih pečine, na majhnih Goat Islands [23] in male njorke. Lokacija je pomembno območje ptic. [24]

Vidimo lahko celo vrsto morskega življenja, od sivih tjulnjev (Halichoerus grypus) do [pliskavke|pliskavk]], delfinov, ščukastih kitov (Balaenoptera acutorostrata) in morskih psov orjakov (Cetorhinus maximus), kot občasno tudi Lampris. Na kopnem so našli divje koze, lisice, jazbeca in irskega zajca skupaj z različnimi pasmami goveda. [12]

Moherski lifi so sicer najbolj znani klifi Irske, ne pa najvišji. Tako na primer klifi Slieve League v irski grofiji Donegal dosežejo višino 601 m in klifi Croaghaun na otoku Achill Island v grofiji Mayo 664 m. Omenjeni klifi še niso turistično razviti in so zato malo znani.

V popularni kulturi[uredi | uredi kodo]

Moherski klifi so se pojavili v številnih medijih. V kinematografih so se pojavili v več filmih, med njimi The Princess Bride (1987) (kot mesto snemanja za "Cliffs of Insanity"), Harry Potter in Half-Blood Prince (2009) in Leap Year (2010). Klifi so omenjeni v filmu Martina Scorseseja Bringing Out the Dead (1999) in so v dokumentarcu iz leta 2008 Waveriders kot lokacija velikega vala za surfanje, imenovanega "Aileens". [13]

V glasbi so bili klifi prizorišče glasbenih videov skupin Maroon 5 Runaway!, Westlife My Love in pevca Richa Mullinsa The Color Green. Pepel pevke Dusty Springfield je bil raztresen po pečinah.

Fotografije[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. ^ "Cliffs of Moher". Placenames Database of Ireland. Pridobljeno dne 24 February 2012. 
 2. ^ "The Cliffs of Moher". myguideireland.com. 
 3. ^ Portrait of Ireland: Landscapes, Treasures, Traditions. Dorling Kindersley Travel Guides. 1 August 2000. ISBN 0-7894-6361-X. 
 4. ^ "Discover Ireland website (official tourism site) – Cliffs of Moher". Discover Ireland. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9 January 2010. 
 5. ^ "Record numbers visit Cliffs of Moher in 2016 - over 1.42 million visits just to the official visitor centre". Irish Examiner (national newspaper). 4 January 2017. 
 6. ^ Thomas Johnson Westropp (1905). "Archaeology of the Burren: Prehistoric Forts and Dolmens in North Clare". Journal of the Royal Society of Antiquaries of Ireland. Consecutive Series; Vol. xv., Fifth Series xxxv. Pridobljeno dne 24 February 2012. 
 7. ^ "Lloyds Tour of Clare, 1780: Burren, Mohar, Liscannor Bay". clarelibrary.ie. 
 8. ^ "Ireland's Wild Atlantic Way aims to rival California's Pacific Coast Highway". 'Belfast Telegraph' newspaper. 28 February 2014. Pridobljeno dne 1 February 2017. 
 9. ^ Cliffs of Moher Coastal Walk
 10. ^ "Eco technology in Cliffs of Moher underground centre". ConstructIreland.ie. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12 March 2012. 
 11. ^ "2007 Awards – Atlantic Edge Exhibition – Cliffs of Moher Experience and Martello Media". AHI.org.uk. Pridobljeno dne 16 July 2017. 
 12. ^ Cliffs of Mohers - FAQs - Wildlife
 13. ^ "Film of the Week – Waveriders". Sunday Tribune. 5 April 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17 April 2009. Pridobljeno dne 1 August 2012. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]