Modrikasta golobica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Modrikasta golobica

Russula cyanoxantha
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Fungi (glive)
Deblo: Basidiomycota (prostotrosnice)
Razred: Agaricomycetes
Podrazred: Agaricomycetidae
Red: Russulales (golobičarji)
Družina: Russulaceae (golobičarke)
Rod: Russula (golobica)
Vrsta: R. cyanoxantha
Znanstveno ime
Russula cyanoxantha
(Schaeff.) Fr.
O uporabi mikomorfopoljaPredloga:Mikomorfopolje
O uporabi mikomorfopolja
Russula cyanoxantha
mikološke značilnosti:
 
tip himenija: lističi
 
 

klobuk: zravnan ali izbočen

 

pritrditev himenija: prost

 

bet: gol

 

trosni prah: bel

 

ekologija: mikoriza

 

užitnost: užitna

Modrikasta golobica (znanstveno ime Russula cyanoxantha) je gliva z užitno gobo iz družine golobičarke.

Opis[uredi | uredi kodo]

Kot že ime pove ima ta gobja vrsta modrikasto zelenkast, lisast klobuk, ki doseže premer od 5 do 15 cm. Sprva je klobuk izbočen in ima spodvihan rob, kasneje pa se izravna in postane v sredini udrt, obrobje pa se zravna in rahlo privzdigne. Kožica na klobuku je gladka, v vlažnem vremenu lepljiva in se na obrobju zlahka olupi. Na spodnji strani klobuka je trosovnica, sestavljena iz belih, prožnih lističev v katerih je bel trosni prah. Ta je sestavljen iz bradavičastih, 6,5-10 x 5,5-6,5 mikronov velikih trosov. Lističi so priraščeni na bet in se ob pritisku med seboj pogosto zlepijo.

Bet, ki je včasih rahlo vijoličasto obarvan je valjast, poln in v dnišču zožen. Osnovna barva beta je bela, po navadi pa je bet gladek ali podolžno zguban. V višino bet doseže od 4 - 10 cm, premer pa je med 1 in 3 cm. Meso gobe je belo, pod kožico na klobuku včasih rahlo rdečkasto in na zraku posivi. Vonj gobe je neizrazit, okus pa je prijeten in mil.

Razširjenost in uporabnost[uredi | uredi kodo]

Modrikasta golobica raste v skupinah pod listavci, najraje pod bukvami od maja do novembra. V Sloveniji je dokaj pogosta vrsta, kulinarično pa spada med odlične gobe, saj je vsestranska in ima izjemno okusno meso. Primerna je za vse jedi, primerna pa je tudi za konzerviranje. Pred pripravo je priporočljivo olupiti kožico s klobuka, edino pri mladih gobah, ki jih pečemo na žaru tega ne storimo.

Modrikasto golobico lahko zamenjamo sivo golobico ali sivko (Russula ionochlora), ki je tudi užitna. Podobna vrsta je tudi sivomodra golobica (Russula parazurea), ki ima bolj motno površino klobuka in je tudi užitna. Edina neužitna podobna golobica je lomljiva golobica (Russula sardonia), ki pa ima bolj rumenaste lističe in je močno pekoča.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]