Mitograf

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Heziod in Muza, Gustave Moreau (1891)

Mitograf je oseba, ki se ukvarja z znanstvenim in filološkim zbiranjem ter interpretacijo mitov. [1]

Pregled[uredi | uredi kodo]

V klasičnih študijah beseda mitograf pomeni antičnega pisca, kot so bili Lizimah, Dioniz Skotobrahon, Asklepij in drugi, ki so v aleksandrijskem obdobju (vrhunec je bil v 2. in 3. stoletje pr. n. št.) v prozi uredili in predstavili različne legende in pesnitve iz preteklosti.

Smer mitov pojasnjuje zgodovino ali pragmatično predstavlja le z ustreznimi knjigami Diodor vključno s pomanjkljivo pridobljenimi Libri de incredibilibus od Palajfatosa in od Heraklit.

Najpomembnejši ostanki dejanskih spisov grških mitografov so Bibliotheke des Apollodorus, ki se pridobi le iz Fotijevega izvlečka Narrationes od Konona, Narrationes amatoriae od Parteniosa, Transformationes Antonina Liberalis, Eratostenov priložen Katasterismen.

V zbirkah rimske Mythographi se najde predvsem Fabulae Hyginusa, Mythologiae od Fulgentiusa, Narrationes fabularum Ovidiarum (od Ovida, prej pomotoma pripisan Lutatiusu Placidu), v srednjem veku z Albericusovo knjigo De deorum imaginibus med drugim.

Seznam mitografov[uredi | uredi kodo]

Apoteoza Homerja, Jean Auguste Dominique Ingres (1827)
Publij Ovidij Naso (po sliki Antona von Wernerja)

Izdaje[uredi | uredi kodo]

Za zgodnjo izdajo Mythographi Graeci je poskrbel Anton Westermann (Braunschweig 1843);Mythographi Latini sta izdala Thomas Muncker (2 Völs., Amsterdam 1681) in Augustinus van Staveren (2 Völs., Leiden 1712), ki je bila takrat še vprašanje treh Mythographi Vaticani, od katerih vsaj prva ne pripada poganski antiki, in sta jo izdala Angelo Mai (Rim 1831) in Georg Heinrich Bode (Celle 1834). V zadnjem času je prvi dve Mythographi Vaticani izdal Péter Kulcsár (Turnholti: Brepols, 1987; Corpvs Christianorvm: Series Latina). Druge Zbirke so Mythographi graeci' I-III EDD. Wagner Sakolowski Martini Olivieri-Festa, 1894-1902. Tudi Felix Jacoby je objavil zbirko Fragmente der griechischen Historiker, ki vsebuje mithografski material

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Dieser Artikel basiert in weiten Teilen auf den Eintrag „Mythographen“ in Brockhaus’ Conversations-Lexikon, 13. Auflage, Leipzig 1885.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Alan Cameron: Greek Mythography in the Roman World. Oxford University Press, Oxford u. a. 2004, ISBN 0-19-517121-7 (American Classical Studies 48).