Gušti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Miha Guštin)
Jump to navigation Jump to search
Gušti
Osnovni podatki
RojstvoMiha Guštin
14. junij 1971({{padleft:1971|4|0}}-{{padleft:6|2|0}}-{{padleft:14|2|0}}) (49 let)
Ljubljana
SlogiPop, Rock
Poklicglasbenik
GlasbilaKitara, vokal, kontrabas
Leta delovanja1990–danes
ZaložbaZKP RTVS, Streetz 100, Multimedia
Povezani
ustvarjalci
Big Foot Mama, Polona Kasal, Ema Gagro
Spletna strangusti.si
Sigic.si

Miha Guštin - Gušti, slovenski glasbenik in avtor glasbe, * 14. junij 1971, Ljubljana.

Znan je predvsem po številnih uspešnicah, ki jih je napisal za slovensko rock skupino Big Foot Mama (Led s severa, Nisem več s tabo, Fenomen, Garbage (hip hop med nogami), Črn tulipan, Mala nimfomanka), sodelovanje s pevkama Polono Kasal (Vedno zame, Mine leto, Makova polja) in Emo Gabro (Sjene) ali kot samostojni izvajalec. Skladbe občasno piše tudi za druge izvajalce, je avtor uvodne špice televizijskih nanizank Naša mala klinika in Nova dvajseta, ustvarjal pa je tudi glasbo za gledališče in film.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Začetki[uredi | uredi kodo]

Gušti je odraščal za Bežigradom. Z glasbo je v resnejši stik prvič prišel pri enajstih letih, ko se je pridružil šolskemu tamburaškemu orkestru. Po dveh letih je napredoval v mandolinski orkester KUD-a Stadion, kjer je sprva igral kitaro, pozneje pa kontrabas. Obiskoval je Srednjo gradbeno šolo v Ljubljani, kjer si je kilometrino nabiral na srednješolskih zabavah s preigravanjem velikih rock uspešnic. V tem obdobju so na njem največji pečat pustili Billy Idol, The Cult, The Clash, The Rolling Stones, Deep Purple in Pink Floyd, od domačih zasedb pa Pankrti in Sokoli s Perom Lovšinom na čelu. Po končani srednji šoli se je že zgodaj zaposlil kot geodet v gradbenem podjetju, obenem pa je še vedno basiral pri ljubljanskem orkestru Mandolina.

Big Foot Mama[uredi | uredi kodo]

Jeseni 1990 ga je na skupni nastop povabil bobnar Jože Habula. Jože je priložnostno sestavil bend, ki je 14. septembra 1990 pod imenom Big Foot Mama nastopil na šentviški gimnaziji. Gušti je bil na tem nastopu eden izmed treh kitaristov na odru. Skupina je v prihodnjih letih utrjevala svoje članstvo in povečevala svoj repertoar skladb, ki je bil v veliki meri sestavljen iz priredb tujih uspešnic. Poleg Guštija in Jožeta sta bila v skupini še pevec Andrej Kos in basist Alen Steržaj, pozneje pa se jim je pridružil še kitarist Danijel Gregorič. Kmalu so nastali njihovi prvi avtorski komadi, ki so jih posneli v Studiu Činč, a niso bili nikoli izdani. Gušti je bil nezadovoljen z vokalno interpretacijo takratnega pevca, zato je v skupino pripeljal leto mlajšega Grega Skočirja, ki je postal njihov novi glavni vokalist. Kadrovska sprememba jim je dala nov zagon in ta je rodil nov glasbeni material, ki so ga v obliki demoposnetkov posneli pri producentu Žaretu Paku v Studiu Kif Kif.

Njihov debitantski album Nova pravila je izšel leta 1995 pri založbi Corona. Največji uspešnici z njega sta bili "Nisem več s tabo" in "Mala nimfomanka". Nova potrditev je prišla s strani Petra Lovšina, ki je člane skupine povabil k sodelovanju na plošči Dolina kraljic, nekaj časa pa so ga spremljali tudi v živo. Naslednjo ploščo Kaj se dogaja? je napovedal singel "Črn tulipan", zaznamovala pa sta jo skladba "Rola se" ter videospot za "Garbage (Hip Hop med nogami)", ki sta s svojo provokativno vsebino dvignila nemalo prahu.

Leta 1999 je na radijske postaje prišel "Led s severa", eden njihovih največjih hitov. Preostali material za album Tretja dimenzija so posneli v studiu pri Slovenj Gradcu, pri produkciji pa je poleg Paka sodeloval Zed, ki je s svojimi izkušnjami, pridobljenimi v tujini, izdatno pomagal pri oblikovanju novega, zrelejšega zvoka. Album je bil prodajna uspešnica. Junija 1999 jim je uspelo napolniti ljubljanske Križanke, leto pozneje pa so 10. obletnico delovanja obeležili s koncertom v Hali Tivoli. Skupina se je zaprla v studio Štala pri Brežicah, kjer je nastajal material za njihovo četrto ploščo, zopet pod producentsko taktirko Žareta Paka. Album Doba norih je ponudil nekoliko drugačen, bolj eksperimentalen zvočni pristop. Na njem so se poigravali z loopi, sampli, skajem, diskom in new wavom, pri vokalih pa z rapanjem in opernim petjem. Čeprav je album dal uspešnice "Fenomen", "Oklep" in "Tatoo", pa je pri kritikih in poslušalcih naletel na mešane odzive, prav tako pa je vnesel nekaj razdora med člane skupine. Leta 2002 so se tako odločili za enoletni premor, Gušti pa se je medtem posvetil samostojnemu projektu.

Dolce Vita[uredi | uredi kodo]

Idejo za samostojni projekt, na katerem so Guštijeve avtorske skladbe prepevali različni izvajalci, je oblikoval v sodelovanju s producentom Žaretom Pakom. K sodelovanju sta povabila: Bajago, Tomija M. (Siddharta), Budo (Elvis Jackson), Alyo, Anđo Marič (Flare), Boruta Marolta (Prisluhnimo tišini, Niet), Aleša Hadalina in novinko Polono Kasal, ki je prispevala vokale za "Mine leto". Slednja je bila dobro sprejeta na slovenskih radijskih postajah, zato je Gušti s Polono posnel še uspešnico "Vedno zame", ki sta jo premierno izvedla leta 2003 na podelitvi Viktorjev. Gušti se je na albumu Dolce Vita odmaknil od neposrednega rockerskega sloga, ki je zaznamoval njegovo avtorstvo pri Big Foot Mami, in je poslušalcem ponudil sicer žanrsko raznolik, a bolj sofisticiran pristop, kar so nekateri njegovi stari privrženci sprva sprejeli z neodobravanjem. Za nastope v živo je sestavil spremljevalno skupino, v kateri je vlogo glavne vokalistke zaupal Kasalovi, intenzivno koncertiranje in promoviranje Dolce Vite pa je preraslo v dogovor za njuno skupno nadaljevanje glasbene poti.

Gušti in Polona[uredi | uredi kodo]

Skupni projekt, ki sta ga preprosto naslovila GP, je izšel v začetku leta 2005, na pot pa ga je pospremil singel "D dan". Za produkcijo je spet poskrbel Žare Pak. "Makova polja" in "Moje sanje" je izdatno predvajala regionalna MTV Adria. Konec leta sta nastopila na koncertu ob 15. obletnici delovanja Big Foot Mame. Naslednji dve leti sta minili v znamenju številnih televizijskih nastopov ter klubskih in festivalskih koncertov, kar je prepričalo odgovorne pri MTV Adria, da so ju kot prva s področja nekdanje Jugoslavije povabili v oddajo MTV Live. Obenem sta se odzvala na povabilo za sodelovanje na kompilacijskih albumih Panktri 06' ("If You Rock My Cock") in 35. let Vala 202 ("Moški čaj" skupine Ultimat). Videospot za zadnji singel z albuma GP "Trip" sta posnela v živo s spremljevalnim bendom, zaradi česar sta bila deležna številnih kritiških pohval. Pripravljati sta začela nov material, vendar so se v kreativnem procesu pojavila nespravljiva nesoglasja, zato sta se po sedmih letih skupnega delovanja razšla. Skupaj sta zadnjič nastopila na Celjskem gradu junija 2009.

Naša stvar[uredi | uredi kodo]

V prvi polovici leta 2011 se je Gušti na radijske postaje vrnil z novima singloma "Sjene" in "Igra". Oktobra 2011 je pod okriljem ZKP RTVS izšel njegov tretji samostojni album Naša stvar, pri katerem je sodeloval s hrvaško pevko Emo Gagro in producentom Zmagom Šmonom - Zedom. Na njem so mehki pop, ki je zaznamoval njegovi prejšnji dve plošči, nadomestili trši, bolj pogumni zvoki.

Diskografija[uredi | uredi kodo]

Albumi[uredi | uredi kodo]

Leto Album Založba Izvajalec
1995 Nova pravila Založba Corona Big Foot Mama
1997 Kaj se dogaja?
1999 Tretja dimenzija Kif Kif/Nika
2001 Doba norih
2002 Dolce Vita Multimedia Gušti
2005 GP Streetz100 Gušti in Polona
2011 Naša stvar ZKP RTVS Gušti