Medena dežela

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Medena dežela
Медена земја
RežiserTamara Kotevska
Ljubomir Stefanov
ProducentAtanas Georgiev
IgralciHatidže Muratova
GlasbaFoltin
Direktor fotografijeFejmi Daut
Samir Ljuma
MontažaAtanas Georgiev
Studio
Trice Films
Apolo Media
DistribucijaDogwoof
Datum izida
28. januarja 2019
Dolžina
87 minut
DržavaZastava Severne Makedonije Severna Makedonija
Jezikturščina, bosanščina
Dohodek bruto768 010 $

Medena dežela ali Medena zemlja (makedonsko Медена земја, Medena zemja) je makedonski dokumentarni film iz leta 2019 v režiji Tamare Kotevske in Ljubomirja Stefanova. Prikazuje življenje Hatidže Muratove, čebelarke v oddaljeni gorski vasici Bekirlija, Severna Makedonija, ter sledi življenjskemu slogu in spremembam po prihodu nomadske družine na sosednjo posest.

Film, prvotno zamišljen kot dokumentarni kratki film o pokrajini ob reki Bregalnici v osrednjem delu države, podprt s strani vlade, je spremenil temo, ko je ekipa srečala Hatidže. Film je bil premierno predvajan 28. januarja 2019 na festivalu Sundance, nato pa je 26. julija 2019 prišel v kinematografe v ZDA.

Snemanje je trajalo tri leta, režiserji pa so zbrali skupno štiristo ur posnetkov. V dokumentarnih filmih je bilo preučenih več okoljskih tem, kot so podnebne spremembe, izguba biotske raznovrstnosti in izkoriščanje naravnih virov. Glavna akterja dokumentarca nasprotujeta dvema ideologijama, in sicer ravnovesje človeštva z ekosistemom, prikazanim skozi Hatidze potrošništvo, in izčrpavanje virov, ki jih kažejo sosedje. Režiserjeva pozornost je bila osredotočena na vizualno gradivo, zvok pa med montažo ni bil uporabljen. Medeni tedni kot elementi vsebujejo elemente več dokumentarnih slogov. Dokumentarec prikazuje tudi odnos glavnega junaka z mamo in sosedi.

Medena dežela je bila deležna širokega in splošnega kritičnega priznanja sodobnih filmskih kritikov, ki so pohvalili podrobnosti in sporočila o ohranjanju narave. Dokumentarec je prejel tudi številne nagrade na festivalih v Evropi in ZDA. Bil je edini film, ki je na filmskem festivalu Sundance 2019 osvojil tri različne nagrade. Trenutno je nominiran za najboljši mednarodni celovečerni film v kategoriji tujih filmov ter za najboljši dokumentarni film na 92. nagradah Akademije. S to nominacijo film postane prvi dokumentarec v zgodovini, ki je prejel nominacijo v obeh kategorijah. Dokumentarec je prva makedonska nominacija za oskarja od leta "Pred dežjem" (1994).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]