Pojdi na vsebino

Meškova pot

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Meškova pot je krožna pohodna pot v spomin na slovenskega duhovnika in pisatelja Franca Ksaverja Meška. Začne in konča se pri cerkvi sv. Roka na Selah, kjer je opravljal svojo službo in nadaljuje po pobočjih dveh hribovskih vasi, Sel in Vrh, kjer je preživel večji del svojega življenja. Pot je prehodna v petih urah in je dolga 14 km.

Potek poti

[uredi | uredi kodo]
 1. Cerkev sv. Roka
 2. Meškova soba
 3. Kapelice - božja znamenja
 4. Hrasti ob poti
 5. Kmetija Breznik
 6. Samčeva kašta
 7. Vas Sele
 8. Razpotje
 9. Jurjevka
 10. Strčkov britof
 11. Kmetija Pernjak
 12. Dularjev graben
 13. Priterška lipa
 14. Koplenov vrh
 15. Mežnarjeva smreka
 16. Gostišče Neža
 17. Cerkev sv. Neže
 18. Vodno zajetje
 19. Domačije ob poti
 20. Pot na Sele
 21. Gostilna Miklošič
 22. Vrnitev k sv. Roku

Opis poti

[uredi | uredi kodo]

Meškova pot se prične pri cerkvi sv. Roka na Selah, ki je veljal za zaščitnika pred boleznijo. Zbirko predmetov in dokumentov o njegovem življenju so aprila 2013 prestavili iz župnije v Koroški pokrajinski muzej v Slovenj Gradcu. Nadaljuje se mimo znamenj oz. kapelic, ki so jih postavili v zahvalo za ozdravitev, ter mimo hrastov, o katerih je Meško pisal v svojih novelah. Sledi kmetija Breznik in Samčeva kašta, ki je ena redkih ohranjenih na Selah. Pot nas pripelje do strnjenega naselja petih domačij, ki so oblikovane v celkih. Pri spomeniku padlim domačinom v 2. sv. vojni se razcepi. Pot pri lipah zavije desno in se nadaljuje med njivami in travniki. Gozdnata vzpetina na levi se imenuje Jurjevka. Desno pripelje do Strčkovega britofa, kjer je v preteklosti šla rimska cesta iz Koroške na Štajersko. Pri kmetiji Pernjak se odpre pogled na Vrhe in Pežlov vrh ter del Sel, v ozadju pa je vidno Pohorje. Ob robu gozda pot pelje v Dularjev graben, kjer po prečkanju ceste spet zavije v gozd. Mimo lipe, za katero ljudje trdijo, da jo je dal zasaditi češki kralj Otokar, se vzpnemo na Koplenov vrh. Pri sedmih kamnih, ki so spomenik padlim borcem v času NOB, se pot vzpne do cerkvice sv. Neže, ki je skrita v jami. K sv. Roku se pot vrača po stari poti, mimo Pežkove domačije in gostilne Miklošič.

Zanimivosti

[uredi | uredi kodo]

Pot je urejena za kolesarje. Po asfaltirani ali makadamski cesti pripelje na višino 420 m n. m. Ob prvi polni luni Turistično društvo Murn organizira tradicionalni nočni pohod. Januarja 2013 se je odvijal enajstič.

Glej tudi

[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]

Literatura

[uredi | uredi kodo]
 • Peter Cesar, Marija Praznik: Meškova pot: sv. Rok - sv. Neža - sv. Rok. Slovenj Gradec: Negoj, 2001. (COBISS)