Matjaž Kunaver

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Matjaž Kunaver
Rojstvo20. stoletje
Državljanstvo Slovenija
Poklickemik

Matjaž Kunaver, slovenski kemik in izumitelj, prejemnik Puhovega priznanja 2012.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Matjaž Kunaver je leta 1978 diplomiral iz kemije na FNT. Med letoma 1979 in 1999 je v podjetju Color v Medvodah bil zaposlen kot vodja raziskovalne enote in razvojno-raziskovalnega sektorja, kjer je med prvimi uporabil inverzno plinsko kromatografijo za karakterizacijo surovin v premazih in interakcij med njimi. Medtem je 1991 magistriral iz kemije na Univerzi v Ljubljani, leta 1998 pa doktoriral na Univerzi v Leedsu.

Od leta 2002 dela na Kemijskem inštitutu, kjer raziskuje obnovljive vire, kot so les in utekočinjen les ter uporabo le-teh za sintezo polimerov. Desetletne izkušnje pri utekočinjanju lesa so 2014 omogočile njegovemu raziskovalnemu teamu razvoj in patentiranje novega, štirikrat cenejšega, postopka za pridobivanje nanoceluloze.[1]

Je avtor 148 različnih znanstvenih prispevkov, med njimi 37 člankov v publikacijah, indeksiranih v SCI. Je član uredniškega odbora treh uglednih mednarodnih revij s področja premazov in polimerov in član Sovenskega kemijskega društva, Slovenskega društva za materiale, Slovenskega združenja za barve in Oil & Chemists' Association. Je soavtor 5 patentov in 1 mednarodne patentne prijave in je prejel 3 nagrade za inovacije.

Viri[uredi | uredi kodo]