Martinček

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Martinček

samec
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Reptilia (plazilci)
Red: Squamata (luskarji)
Podred: Lacertilia (kuščarji)
Družina: Lacertidae (kuščarice)
Rod: Lacerta (prava kuščarica)
Vrsta: L. agilis
Linnaeus, 1758
Znanstveno ime
Lacerta agilis
Območje razširjenosti
Območje razširjenosti

Martinček ali evropska siva kuščarica (znanstveno ime Lacerta agilis) je vrsta kuščarice. Razširjeni so po srednji in vzhodni Evropi. Prehranjujejo se z žuželkami in pajki. Zrastejo do 28 cm.Je ogrožena in zaščitena vrsta v Sloveniji.

Opis[uredi | uredi kodo]

Prave kuščarice (rod Lacerta) imajo majhne luske na hrbtnem delu trupa in so običajno zrnate oblike in gladke, nameščena ena poleg druge. Kolobarji repnih lusk so izmenično širši in ožji.

Značilnost te vrste je topo zaokroženi gobček na katerem se gobčna ploščica ne dotika mednosnične ploščice. Nosna odprtina je obkrožena s 3-4 ploščicami in se ne dotika gobčne ploščice. Na hrbtu je 33-55 vrst šesterokotnih lusk, ki so po sredini trupa ožje. Na stegnih ima 11 do 13 femoralnih por (spremenjene kožne žleze).

V barvi in risbi se posamezni osebki med seboj zelo razlikujejo. Samci so bolj zeleni, na hrbtu imajo rjavo progo, samice so sive ali rjave po celem telesu. Pri samicah je sredinska hrbtna črta (zatilnična) ozka in enotna, za samce pa je značilno, da je ta črta lahko sestavljena iz posameznih drobnih peg - lahko je zelene, rjave ali sive barve. Zatilnična črta je lahko natrgana. Na bočni strani je natrgana temenska proga s temnimi pikami, tej pa sledi še tanka svetlejša senčna proga. Pod senčno progo je še svetla podočna proga.

Bivališče[uredi | uredi kodo]

Najdemo jih na stenah kjer jih greje sonce. Čeprav žive večinoma v nižinah, jih lahko najdemo tudi do nadmorske višine 2000 m.

Razmnoževanje[uredi | uredi kodo]

So jajcerodni. Mladiči se izvalijo po 8 tednih in so podobni odraslim osebkom.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Mršić N. (1997). Plazilci (Reptilia) Slovenije. Zavod Republike Slovenije za šolstvo, Ljubljana. str. 86–88. COBISS 65274624. ISBN 961-234-029-3.