Marko Hribernik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Marko Hribernik
Rojstvo7. februar 1975({{padleft:1975|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:7|2|0}}) (49 let)
Državljanstvo Slovenija
 SFRJ
Poklicdirigent, pianist

Marko Hribernik, slovenski dirigent in pianist, * 7. februar 1975.

Hribernik izhaja iz glasbene družine. Svojo glasbeno pot je začel kot pianist, na ljubljanski Akademiji za glasbo je leta 1998 z odliko diplomiral v razredu prof. Acija Bertonclja. V času študija je za svoje pianistične dosežke prejel[1] študentsko Prešernovo nagrado. Leto dni je vzporedno študiral tudi dirigiranje pri Antonu Nanutu. Leta 1999 je pričel s študijem dirigiranja na Univerzi za glasbo na Dunaju v razredu Uroša Lajovica in leta 2004 z odliko diplomiral z Orkestrom Avstrijskega Radia v zlati dvorani Musikvereina[2]. Zborovsko dirigiranje je študiral v razredu Güntherja Theuringa. Že od študijskega obdobja na Dunaju dalje redno sodeluje z Orkestrom Slovenske filharmonije, v sezoni 2001/2002 je prevzel mesto rezidenčnega dirigenta. V tem obdobju je začel sodelovati z vsemi slovenskimi profesionalnimi simfoničnimi orkestri, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter ustanovama SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Opera in balet Maribor.

S Komornim orkestrom KOS[3] Društva slovenskih skladateljev ter drugimi ansambli za novo glasbo je krstno izvedel mnogo slovenskih in tujih novitet. V okviru koncertnih in arhivskih snemanj sodeluje z RTV Slovenija. Hribernik je ustanovitelj orkestra in zbora Academia Sancti Petri (2004), s katerima gostuje na koncertnih prireditvah v Sloveniji in tujini. V zadnjem desetletju je pripravil in dirigiral mnogo opernih predstav, mdr. Zaljubljen v tri oranže Sergeja Prokofjeva, Manon Lescaut G. Puccinija, Črne maske Marija Kogoja[4], krstno pa je izvedel dve slovenski operi, Ljubezen kapital Janija Goloba[5] ter Brata Alojza Ajdiča.

Leta 2006 je začel sodelovati z Akademijo za glasbo v Ljubljani in leta 2011 postal docent na oddelku za dirigiranje[6]. Kot dirigent oz. pianist je gost različnih glasbenih ustanov in festivalov (Hrvaška, Srbija, Avstrija, Anglija, Češka, Grčija, Italija, Kazahstan, idr.)

Leta 2020 je bil imenovan za umetniškega vodjo opere v SNG Opera in balet Ljubljana.[7]

Njegov oče Tomaž Hribernik (1946-2005) je bil priznani slovenski homeopat.

Viri in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Akademija za glasbo v Ljubljani - študentske Prešernove nagrade
  2. »Marko Hribernik na spletni strani SSKG«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. februarja 2009. Pridobljeno 22. februarja 2013.
  3. Društvo slovenskih skladateljev - dirigenti
  4. Črne maske Arhivirano 2013-06-14 na Wayback Machine. SNG Maribor
  5. Ljubezen kapital SNG Opera in Balet Ljubljana
  6. Akademija za glasbo v Ljubljani - zaposleni
  7. »Novi umetniški vodja opere je Marko Hribernik » SNG Opera in balet Ljubljana«. www.opera.si. Pridobljeno 18. oktobra 2020.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]