Marko Hribernik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Marko Hribernik
Rojstvo7. februar 1975({{padleft:1975|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:7|2|0}}) (45 let)
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicdirigent, pianist

Marko Hribernik, slovenski dirigent in pianist, * 7. februar 1975.

Hribernik izhaja iz glasbene družine. Svojo glasbeno pot je začel kot pianist, na ljubljanski Akademiji za glasbo je leta 1998 z odliko diplomiral v razredu prof. Acija Bertonclja. V času študija je za svoje pianistične dosežke prejel[1] študentsko Prešernovo nagrado. Leto dni je vzporedno študiral tudi dirigiranje pri Antonu Nanutu. Leta 1999 je pričel s študijem dirigiranja na Univerzi za glasbo na Dunaju v razredu Uroša Lajovica in leta 2004 z odliko diplomiral z Orkestrom Avstrijskega Radia v zlati dvorani Musikvereina[2]. Zborovsko dirigiranje je študiral v razredu Güntherja Theuringa. Že od študijskega obdobja na Dunaju dalje redno sodeluje z Orkestrom Slovenske filharmonije, v sezoni 2001/2002 je prevzel mesto rezidenčnega dirigenta. V tem obdobju je začel sodelovati z vsemi slovenskimi profesionalnimi simfoničnimi orkestri, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter ustanovama SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Opera in balet Maribor.

S Komornim orkestrom KOS[3] Društva slovenskih skladateljev ter drugimi ansambli za novo glasbo je krstno izvedel mnogo slovenskih in tujih novitet. V okviru koncertnih in arhivskih snemanj sodeluje z RTV Slovenija. Hribernik je ustanovitelj orkestra in zbora Academia Sancti Petri (2004), s katerima gostuje na koncertnih prireditvah v Sloveniji in tujini. V zadnjem desetletju je pripravil in dirigiral mnogo opernih predstav, mdr. Zaljubljen v tri oranže Sergeja Prokofjeva, Manon Lescaut G. Puccinija, Črne maske Marija Kogoja[4], krstno pa je izvedel dve slovenski operi, Ljubezen kapital Janija Goloba[5] ter Brata Alojza Ajdiča.

Leta 2006 je začel sodelovati z Akademijo za glasbo v Ljubljani in leta 2011 postal docent na oddelku za dirigiranje[6]. Kot dirigent oz. pianist je gost različnih glasbenih ustanov in festivalov (Hrvaška, Srbija, Avstrija, Anglija, Češka, Grčija, Italija, Kazahstan, idr.)

Njegov oče Tomaž Hribernik (1946-2005) je bil priznani slovenski homeopat.

Viri in sklici[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]