Mark Boal

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mark Boal
Portret
Rojstvo23. januar 1973({{padleft:1973|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:23|2|0}})[1] (51 let)
New York, New York
NarodnostZDA
Državljanstvo ZDA
Poklicscenarist, filmski producent, novinar
Poznan poprejemnik oskarja za najboljši izvirni scenarij

Mark Boal, ameriški novinar, scenarist in filmski producent, * 1973, New York, New York, ZDA.

Boal je najbolj poznan po filmu Bombna misija (2009), h kateremu je prispeval scenarij. Napisal ga je na podlagi lastnih izkušenj vojnega poročevalca v Iraku. Za scenarij so ga nagradili z oskarjem za najboljši izvirni scenarij, film pa je osvojil še oskarja za najboljši film.

Zgodnje življenje[uredi | uredi kodo]

Boal se je rodil leta 1973 v New Yorku. Obiskoval je srednjo šolo Bronx High School of Science, na kateri se je uspešno udejstvoval kot član šolske ekipe v debatiranju. Svoj dodiplomski študij je končal leta 1995 na Kolidžu Oberlin.

Kariera[uredi | uredi kodo]

Sprva je deloval kot svobodni novinar in scenarist. Pisal je za različne revije, med drugim The Village Voice, Rolling Stone in Playboy.

Leta 2004 je v Playboyu objavil članek »Death and Dishonor,« ki govori o umoru vojnega veterana Richarda T. Davisa po njegovi vrnitvi v ZDA. Članek je pritegnil pozornost scenarista in režiserja Paula Haggisa, ki je zgodbo predelal v scenarij za film V dolini smrti. Haggis je pri filmu prevzel tudi vlogo režiserja, skupaj z Boalom pa sta prevzela zasluge za zgodbo. [2][3]

Boala so leta 2004 skupaj z ameriškimi četami in bombnimi oddelki odposlali v Irak, za časa trajanja iraške vojne. O naredniku Jeffreyju S. Sarverju, enem od bombnih strokovnjakov, je napisal članek »The Man in the Bomb Suit« in ga septembra 2005 objavil v reviji Playboy.

Pri tem se ni ustavil in je na podlagi svojih opazovanj in intervjujev ustvaril izviren scenarij z naslovom Bombna misija. Ko so film snemali v Iraku leta 2009, se je Boal angažiral še kot producent. Film prikazuje dogajanje okoli elitnega vojaškega bombnega oddelka. Režijo je prevzela Kathryn Bigelow, Boalova poslovna partnerka in soproducentka.

Marca 2010 je pet dni pred podelitvijo oskarjev narednik Sarver javnosti naznanil tožbo proti producentom filma Bombna misija, ker naj bi Boal osrednji lik in »praktično vse prizore« ukradel od njega in dogodkov, ki so se mu pripetili. Sarver je celo izjavil, da je izraz bombna misija njegov izum. [4]

Tiskovni predstavnik producentske ekipe je obtožbe zavrnil in ponovil, da je scenarij izmišljen. [5] Pojasnil je tudi, da izraz bombna misija datira nazaj v leto 1966, v čas vietnamske vojne. Izraz oziroma frazo naj bi tako vojaki uporabljali že desetletja. [6]

Filmografija[uredi | uredi kodo]

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. 2,0 2,1 Mark Boal IMDB (angleško)
  3. Mark Boal, »Death and Dishonor,« Playboy (angleško)
  4. Tožba zoper producente filma Bombna misija, ABC News, pridobljeno: 6. marec 2010. (angleško)
  5. Bernie Woodall, Ameriški bombni strokovnjak obtožil ustvarjalce ustvarjalce Bombne misije kraje, Reuters, 4. marec 2010, pridobljeno: 8. marec 2010 (angleško)
  6. Narednik Sarver nima prav, Language Log, Univerza Pensilvanije, 5. marec 2010, pridobljeno: 6. marec 2010 (angleško)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]