Bogomolkasti paličnjaki

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Mantophasmatodea)
Bogomolkasti paličnjaki
Fosilni razpon: eocen - recentno

Mantophasma zephyra
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Podrazred: Pterygota (krilate žuželke)
Nižji razred: Neoptera
Nadred: Exopterygota
Red: Mantophasmatodea
Klass, Zompro, Kristensen & Adis, 2002
Družine

Austrophasmatidae
Mantophasmatidae
Tanzaniophasmatidae

Bogomolkasti paličnjaki (znanstveno ime Mantophasmatodea) so red afriških mesojedih žuželk. Odkrili so ga šele leta 2002 in je tako prvi novoodkriti red po letu 1914. Žuželke tega reda so endemiti zahodnega dela Republike Južne Afrike in Namibije, po fosilnih ostankih iz eocena pa sklepajo na širši areal v preteklosti.

Člani reda so brez kril tudi kot odrasle živali, zato jih je razmeroma težko razpoznati. Spominjajo na kombinacijo bogomolk in paličnjakov, molekularni podatki pa kažejo, da so najbolj sorodni paličnjakom in enako skrivnostnemu redu griloblatoidov.[1] Prvotni opis temelji na živih primerkih iz Namibije (Mantophasma zephyra in M. subsolana) ter pred 45 leti najdenemu primerku iz baltskega jantarja (Rhaptophasma kerneggeri).

Klasifikacija[uredi | uredi kodo]

Prve tri primerke gladiatorjev so razvrstili takole:

Po preučitvi večjega števila primerkov in genetskih raziskavah pa so opisali še druge vrste in jih razdelili v tri družine:

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Cameron, S.L.; Barker, S.C.; Whiting, M.F. (2006). »Mitochondrial genomics and the new insect order Mantophasmatodea«. Molecular Phylogenetics and Evolution (v angleščini). Zv. 38. str. 274–279. doi:10.1016/j.ympev.2005.09.020.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

v angleščini