Malinois

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Belgijski ovčar (Malinois)
Druga imena(Chien de Berger Belge)
Mechelaar
Mechelse Herder
Mechelse Scheper
Pastor Belga Malinois
IzvorBelgija
Izgled
TežaSamec25–30 kg (55–66 lb)
Samica20–25 kg (44–55 lb)
VišinaSamec61–66 cm (24–26 in)
Samica56–61 cm (22–24 in)
KožuhKratka
BarvaOd oker do rjavočrne s črnimi robovi
Življenjska doba10-12 let
Klasifikacija / standadi
FCISkupina 1, Sekcija 1 #015standard
AKCHerdingstandard
ANKCGroup 5 (Working Dogs)standard
CKCGroup 7-(Herding Dogs)standard
KC (UK)Pastoralstandard
NZKCWorkingstandard
UKCHerding Dogstandard
Domači pes (Canis lupus familiaris)

Malinois je srednje velika pasma psa. Spada med kratkodlako vrsto Belgijskega ovčarja. Beseda malinois v francoščini pomeni "Mechlinian", negdo, ki prihaja iz mesta Mechelen. Pasma se uporablja za delovne pse, predvsem za odkrivanje eksploziva, drog, iskanje oseb ter varovanje in zaščito.

Izgled[uredi | uredi kodo]

Kot vsi Belgijski ovčarji je Malinois srednje velike postave. Trup je nekoliko pravokotne oblike. Značilna so pokončna trikotna ušesa. Njihova kratka dlaka variira od svetlo bež do barve mahagonija (izjemaoma so lahko tudi črni). Za čistokrvno pasmo velja, da osnovna barva lahko niha med oker in rjavočrno. Imajo črn gobec in ušesa (lahko tudi celotno "masko"), črne tace in konec repa. Na trebuhu imajo običajno belo liso, ki pri čistokrvni pasmi ne sme segati do začetka vratu. V nekaterih primerih je dovoljeno tudi, da so konice šap bele.

Ostale podvrste Belgijskega ovčarja se med seboj razlikujejo po barvi in tipu dlake. Tervuen je enake barve kot Malinois, le da ima daljšo dlako. Laekenois je svetlejše rjave barve, s srednje dolgo kodrasto dlako in brez črnih ušes in "maske". Dolgo črno dlako pa ima Groenendael.

Velikost[uredi | uredi kodo]

Samci so veliki od 61-70cm, samice od 56-61cm. Višina se meri pri plečih. Tipična normalna teža za samce je med 29 in 34 kilogrami. Za samice med 25 in 30 kilogrami.

Značaj[uredi | uredi kodo]

Dobro vzogej in treniran pes je po navadi zelo aktiven, inteligenten, družaben, zaščitniški, pozoren in delaven. Belgijski ovčarji spadajo med najbolj aktivne pse z veliko energije. To se izraža vse od mladička pa do starosti treh let, lahko tudi dlje. Značilen je ovčarski nagon in nagon plenilca. So pretirano živahni in igrivi, še posebej v zgodnjih letih. Če jim ne nudimo dovolj aktivnosti ali nalog, lahko pride do neželjenega obnašanja, postanejo živčni, v nekaterih primerih tudi destruktivni. To je še posebej pogosto pri neizkušenih lastnikih, ki niso dovolj dobro seznanjeni s potrebami pasme. So močni psi, ki potrebujejo konstanten trening ubogljivosti in uživajo v novih izzivih in učenju. Znani so po tem, da se hitro in brez težav učijo, saj jih žene močna želja po nagradi.

Službeni pes[uredi | uredi kodo]

V Belgiji, Nemčiji, Nizozemski in drugih evropskih državah, pa tudi v Ameriki, Canadi, Avstraliji, Kitajski je Malinois šolan predvsem za izvajanje osebnega varovanja, odkrivanje eksploziva in droge, policijskih nalog, iskanj. V Ameriki in Australiji jih uporabljajo skupaj s pasmama kot sta Nizozemski in Nemški ovčar.

Uporabljajo ga tudi v Izraelu zaradi primerne velikosti. Saj ga lahko vodnik ob potrebi tudi dvigne, še vseeno pa je dovolj močan da napade nasprotnike. Kratka in svetla dlaka pa pripomore da je pes bolj odporen na vročino in jo lažje prenaša. Malinois je bil izbran tudi za varovanje ameriškega predsednika in bele hiše s strani tajne službe.

Indijska nacionalna varnostna garda (National Security Guard - NSG) je tudi vključila Belgijse ovčarje med svoje K-9 enote.

Enote ameriških SEALs-ov so uporabili Belgijskega ovčarja z imenom "Cairo" v operaciji "Neptune Spear" v kateri je bil ubit Osama Bin Laden. Ameriška vojska se pri veliko nalogah zanaša na to pasmo. Kot primer so psi opremljeni z video kamerami, ki omogočajo pregled nevarnega sovražnega območja, preden se nanj odpravijo vojaki. Psi v enotah SEALs-ov se uporabljajo tudi pri skokih s padalom, pri čemer se lahko psa spusi samega (v primeru, da se skok izvaja v vodo) ali skupaj z vodnikom. V letu 2010 sta vodnik in njegov pes Cara postavila svetovni rekord z višine skoka s padalom. Skočila sta z višine skoraj 9,000 metrovm, kar je normalna višina za čezoceanski let potniškega letala. Tako pes kot tudi vodnik sta bila opremljena s kisikovimi maskami in posebno zaščitno obleko.

Aktivnosti[uredi | uredi kodo]

Malinoisi tekmujejo v agility (spretnosti), flyball (premagovanje ovir), nadzorom ovac, ubogljivosti, razstavah, sledenju. Je ena najpopularnejših pasm za zaščito (Schutzhund).

Zdravje[uredi | uredi kodo]

Povprečna življenjska doba pasme je med desetimi in dvanajstimi leti. Med pogostejše bolezni spadajo epilepsija, katarakta, bolezni ščitnice, displazija kolkov. Večina bolezni je bila omejenih s skrbnim in selektivnim parjenjem.