Makna

Provinca Tabuk

Makna, (arabsko مقنا, latinizirano: Al Maqnah) znana tudi kot Magna, je mesto v provinci Tabuk v Saudovi Arabiji med provinco Hakl in središčem Ras al-Šeikh. Leži na 28° 23' 51" S in 34° 44' 59" V. je na obali Akabskega zaliva jugozahodno od Al-Bad'a. Od mesta Tabuk je oddaljen 235 km.[1] Leži na meji regije Hedžas in je bilo v antiki v južnem Midianu. Rdeče morje v bližini Makne ima neokrnjene koralne grebene in je znano kot mesto za potapljanje.

Znan je po svoji slikoviti pokrajini in prisotnosti dveh vodnih izvirov v njem, to je Ain Musa. Zanj je značilno tudi obilje palm, sadja, manga in limon ter slikovite morske pokrajine, bogate z morskim življenjem in koralnimi grebeni, ki jih redko najdemo nikjer drugje na svetu. Obstaja projekt turistične linije, ki povezuje Saudovo Arabijo in Egipt, kjer si ga deli z egiptovskim mestom Dahab. Čas potovanja med obema mestoma je le 30 minut.

Lokalno izročilo pravi, da je "Bir al Saidni", ki je v Makni, vodnjak iz katerega je Mojzes odvalil kamen, da bi črpal vodo za črede Jetrovih hčera. Judovska skupnost na je bila tukaj znana vsaj iz 9. stoletja.

Arheološko najdišče[uredi | uredi kodo]

Na razdalji 500 metrov južno od Maqne je Džabal al-Avaiša, ki velja za eno najpomembnejših arheoloških najdišč v Tabuku. Po površini so razporejeni kosi lončenih posod različnih velikosti in oblik, kot tudi kosi stekla. Najdišče sega v obdobje med nabatejsko dobo in zgodnjo islamsko dobo.


Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Starine regije Tabuk, Muhammad bin Hamad Al-Samir Al-Taymai, Ministrstvo za izobraževanje, Agencija za starine in muzeje, Rijad, 1432 AH / 2003 AD, str. 177

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]