Maketa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Maketa Jean-Baptista Carpeauxa za vodnjak, ki ga je podaril Valenciennesu

Maketa (maquette - francoska beseda za maketo, včasih imenovana tudi z italijanskimi imeni plastico ali modello) je pomanjšan model ali grobi osnutek nedokončane skulpture. Enakovreden izraz je bozzetto[1][2] iz italijanske besede za »skico«.

Izraz maketa se uporablja tudi za arhitekturni model, vrsto modela v merilu – fizična predstavitev strukture – zgrajena za preučevanje vidikov arhitekturnega načrta ali za sporočanje oblikovalskih zamisli.

Kiparstvo[uredi | uredi kodo]

Maketa se uporablja za vizualizacijo in preizkušanje oblik in idej, ne da bi pri tem nastali stroški in napor izdelave celotnega dela. Je analog slikarjeve karikature, modela, oljne skice ali risane skice. Pri naročenih delih, zlasti pri monumentalnih javnih skulpturah, se lahko uporabi maketa, da se naročniku pokaže, kako bo končano delo povezano s predlaganim mestom.

Izraz se lahko nanaša tudi na prototip video igre, filma ali drugega medija. Modello se za razliko od drugih izrazov uporablja tudi za skice za dvodimenzionalna dela, kot so slike. Tako kot oljne skice lahko ti modeli visoko cenjenih umetnikov postanejo enako zaželeni kot njihova dokončana dela, saj prikazujejo proces razvijanja ideje. Na primer, enajst bozzettov Giana Lorenza Berninija, baročnega kiparja, ki je svoje modele izdeloval iz voska ali žgane terakote, je bilo leta 2004 prikazanih na razstavi na Art Institute of Chicago.[3] Nekateri muzeji, kot je Museo dei Bozzetti v Pietrasanti v Italiji, so specializirani za zbirke maket. Maquette uporabljajo tudi animatorji pri dokončnem oblikovanju likov in lahko služijo tudi kot referenca za animatorje.[4]

Moda[uredi | uredi kodo]

Maquette za 'First Love', ki jo je oblikovala Sybil Connolly

V modnem oblikovanju lahko maketo imenujemo modna lutka. Od 16. stoletja so bile te miniaturne različice kostumov v polnem obsegu namenjene predstavitvi najnovejših trendov in modelov ter strankam omogočile, da si ogledajo oblačilo pred nakupom.[5]

V 1950-ih je irska modna oblikovalka Sybil Connolly ustvarila serijo maket, ki temeljijo na njenih modelih, vključno z njeno ikonično nagubano laneno obleko First Love.[6] Zdaj jih najdemo v Huntovem muzeju.[7]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »bozzetto | sculptural model | Britannica«. www.britannica.com (v angleščini). Pridobljeno 20. januarja 2022.
  2. »bozzetto«. Oxford Reference (v angleščini). Pridobljeno 20. januarja 2022.
  3. Cassidy, Victor M. artnet. 2004. "Chicago Report", Accessed 22 August 2006.
  4. »"Spider-Verse" Sculptor and ANM Instructor Andrea Blasich on the Art of Maquette«. Art U News (v ameriški angleščini). 18. maj 2019. Pridobljeno 23. oktobra 2019.
  5. Tierney, Tom (december 1987). Great Fashion Designs of the Victorian Era Paper Dolls in Full Color (v angleščini). Courier Corporation. ISBN 978-0-486-25527-9.{{navedi knjigo}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  6. Clarke, Anna. »A classic from the attic«. The Irish Times (v angleščini). Pridobljeno 20. januarja 2022.
  7. »Sybil's Creations«. The Hunt Museum (v angleščini). Pridobljeno 20. januarja 2022.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]