Majorero sir

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Majorero
majorero na žaru
Država izvoraŠpanija
RegijaKanarski otoki,
Izvor mlekaGoat
PasterizacijaNo
TeksturaSemi-hard
CertifikatPDO
Majorero sir

Majorero (špansko: [maxoˈɾeɾo]) je španski sir iz kozjega mleka. Podobno kot Manchego[1] ima ta trdi sir mlečni okus po oreščkih, ki se dobro poda k različnim hruškovim izdelkom. Je bledo bele barve in je narejen v velikih kolutih. Trenutno je zaščiten z evropsko zakonodajo s statusom zaščitene označbe porekla (ZOP).[2]

Majorero prihaja z otoka Fuerteventura na Kanarskih otokih.[3]

Beseda Mahorero (Majorero) je beseda Gvančev, ki se še danes uporablja za opis prebivalcev Fuerteventure. Ta otok ima bogato tradicijo kmetovanja in koze so bile zelo pomembne za njihovo gospodarstvo. Ta poseben sir je narejen iz mleka koze pasme Majorera (Cabra Majorera).ref name="ChamorroLosada2002">Chamorro, Concepción; Losada, Manuel M. (2. april 2002). El Análisis Sensorial de Los Quesos (v Spanish). Mundi-Prensa Libros. str. 120. ISBN 978-84-8476-025-2.{{navedi knjigo}}: Vzdrževanje CS1: neprepoznan jezik (povezava)</ref> Koza daje gosto, aromatično mleko z visoko vsebnostjo maščob.

Sir Majorero je običajno na voljo na tri načine: v naravni skorji, namazan z oljem, namazan s pimentom ali s praženim gofijem (vrsta kanarske moke, narejene iz praženih zrn (običajno pšenice ali nekaterih vrst koruze) ali drugih škrobnih rastlin ). Sir ima rahlo gumijasto strukturo. Okus je kisel, z okusom po maslu, vendar ne slan. Ta sir je zelo vsestranski in se lahko uporablja s testeninami, krompirjem in veliko zelenjavo.

Po molži dodajo jagnječje sirilo in po eni uri nastane grudasta snov. To je treba pretlačiti in odcediti, da odstranijo sirotko. Sir nato močno stisnejo in oblikujejo. Po vrhu se podrgne suha sol. Sir je treba nekaj dni zračiti, preden ga lahko zaužijejo, lahko pa ga postavijo v suhe prostore za zorenje. Po staranju lahko sir natrejo z oljem ali gofijem, da preprečijo prekomerno izsušitev in mu dajo različne okuse in teksture.

Vrste[uredi | uredi kodo]

Majorero tierno

Ta sir se ne stara. Gre za sveži sir, ki je tako kot drugi Majorero izdelan iz kozjega mleka in se uživa brez faze zorenja.

Majorero semicurado

Polzreli sir je star 3 mesece in ima intenzivno aromo.

Majorero curado

To je sir, ki je zorel 4 mesece. Okušati je mogoče arome praženega.

Aroma[uredi | uredi kodo]

Majorero je rahlo pikantnega in rahlo kiselkastega okusa. Bolj kot je sir zrel, bolj uravnotežen in intenziven je njegov okus po kozjem mleku. Starejši sir ima kanček pikantnosti. Njegova vsebnost maščobe je 55 % maščobe.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Majorero jemo surov v solati ali na kruhu. Starejši kot je, boljši je za oplemenitenje enolončnic, mesnih jedi, juh in omak.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Foard, Maggie (1. julij 2008). Goat Cheese. Gibbs Smith. str. 56. ISBN 978-1-4236-0368-9.
  2. »European Commission PDO database«. Pridobljeno 21. marca 2013.
  3. Fletcher, Janet; Victoria Pearson (20. september 2007). Cheese & Wine: A Guide to Selecting, Pairing, and Enjoying. Chronicle Books. str. 86. ISBN 978-0-8118-5743-7.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]