Maar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ukinrek Maars je rezultat freatomagmatske aktivnosti
Devil Mountain Lakes na polotoku Seward v zahodni Aljaski so največja tovrstna maar jezera na svetu.


Maar je širok plitev vulkanski krater z nizkim reliefom, ki ga povzroči freatomagmatska erupcija (eksplozija, ki se pojavi, ko podtalnica pride v stik z vročo lavo ali magmo). Maar se pogosto napolni z vodo in tvori relativno plitko kratersko jezero, ki ga lahko imenujemo tudi maar. [1] Ime izvira iz mozelske francoske narečne besede, ki se uporablja za krožna jezera na območju Daun v Nemčiji. .[2] Maari so plitki, plosko obloženi kraterji, ki jih znanstveniki razlagajo, kot da so nastali nad dimniki zaradi nasilnega širjenja magmatskega plina ali pare; globoka erozija maara naj bi razkrila dimnike. Maari so velikosti od 60 do 8000 m in od 10 do 200 m globoki; večina se običajno napolni z vodo, da nastanejo naravna jezera.

Maar z jezerom in suhi maar[uredi | uredi kodo]

Vulkansko jezero, ki se imenuje preprosto maar, se pojavi, ko podtalnica ali padavine zapolnijo lijakasto in običajno okroglo vdolbino maarske depresije, ki jo tvorijo vulkanske eksplozije. Primeri teh vrst so trije maari pri Daunu v gori Eifel v Nemčiji.

Suhi maar se pojavi, ko se jezero izsuši, razgradi ali zasuje. Primer slednjega je Eckfelder Maar. V bližini Steffelna je Eichholzmaar (imenovan tudi Gussweiher), ki se je v zadnjem stoletju osušil in se renaturalizira v maar. V nekaterih primerih je osnovna skala tako porozna, da se jezero ne more oblikovati. Po zimskem sneženju in deževju se veliko suhih maarov delno in začasno napolni z vodo; drugi vsebujejo majhna barja ali pogosto umetne ribnike, ki pa zasedajo le del votline.

Primeri[uredi | uredi kodo]

Največje znane maare najdemo na polotoku Seward na severozahodu Aljaske. Velikost teh maarov je od 4000 do 8000 m v premeru in globine do 300 m. Erupcije so se zgodile v obdobju približno 100.000 let nazaj, pri čemer se je najmlajši (Devil Mountain Maar) pojavil pred približno 17.500 leti. Njihova velikost je posledica eksplozivne reakcije, ki se pojavi, ko magma pride v stik s permafrostom. Hidromagmatični izbruhi so vse bolj eksplozivni, kadar je razmerje med vodo in magmo nizko. Ker se permafrost počasi topi, zagotavlja enakomeren izvor vode za izbruh, medtem ko je razmerje med vodo in magmo nizko. To povzroči dolgotrajne, eksplozivne izbruhe, ki so ustvarili te velike maare. Primeri polotoka Seward vključujejo severni Killeak Maar, južni Killeak Maar, Devil Mountain Maar in Whitefish Maar. .[3]

Maari se pojavljajo v zahodni Severni Ameriki, Patagoniji v Južni Ameriki, v nemški regiji Eifel (kjer so bili izvirno opisani) in v drugih geološko mladih vulkanskih regijah Zemlje. Drugje v Evropi La Vestide du Pal v francoskem departmaju Ardèche ponuja spektakularen primer maara, ki je zlahka viden s tal ali zraka. Kilbourne Hole in Hunt's Hole, v južni Novi Mehiki, blizu El Pasa v Teksasu, so maari. Krokodilje jezero v Los Bañosu na Filipinih je prvotno veljalo za vulkanski krater, ki je tudi maar. Še en primer je zloglasno jezero Nyos z ogljikovim dioksidom. Odličen primer maara je Zuni slano jezero v Novi Mehiki, plitvo slano jezero, ki zavzema plosko dno kraterja okrog 6500 premera in 120 m globoko. Njegov nizek rob je sestavljen iz ohlapnih kosov bazaltne lave in kamnin (peščenjaka, skrilavca, apnenca) iz žrela, kot tudi naključnih kosov starih kristalinskih kamnin, razstreljenih navzgor iz velikih globin. Maare v Kanadi najdemo na vulkanskem polju Wells Grey-Clearwater vzhodno-osrednji Britanski Kolumbiji in v kimberlitnih poljih po vsej Kanadi. Pomembno polje maarov najdemo na vulkanskem polju Pali-Aike v Patagoniji v Južni Ameriki. [4] in v Sudanskem vulkanskem polju Bayuda. V vulkanskem polju Auckland v mestnem območju Aucklanda na Novi Zelandiji je več maarov, vključno z lahko dostopnim jezerom Pupuke na severni obali v predmestju Takapune.

Eden najbolj opaznih kraterjev, ki so bili napačno prepoznani kot maar, je Meteorski krater v Arizoni; mnogo let se je mislilo, da je vulkanskega, namesto meteorskega izvora. [5]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. David S.G. Thomas and Andrew Goudie (eds.), The Dictionary of Physical Geography (Oxford: Blackwell, 2000), 301. ISBN 0-631-20473-3.
  2. Notes:
    • Po članku nemške Wikipedije "Maar", je leta 1544 v svoji knjigi Cosmographia, Sebastian Münster (1488–1552) je prvič uporabil besedo "maar" (kot Marh) za Ulmener Maar in Laacher See. See: Sebastian Münster, Cosmographia (Basel, Switzerland: Heinrich Petri, 1544), p. 341. From p. 341: "Postavka, ki jo je treba videti, je v Eifel / einer bey de schloß Ulmen / und ein ander bey dem Closter züm Laich / die seind sere tieff / habe kein ynflüß aber vil außflüß / die nennet man Marh unnd seind fischreich." ('Tudi dve znani jezeri sta v Eifelu, eden pri gradu Ulmen, drugi pa pri samostanu v Laichu; zelo sta globoki, [nimata] dotokov, a mnoga imajo iztoke, nekateri jih imenujejo "maar" in so bogati z ribami.)
    • Leta 1819, Johann Steininger (1794–1874), srednješolski učitelj iz Trierja, skoval izraz "maar" v njegovem modernem pomenu. Glej: Steininger, J., Geognostische Studien am Mittelrhein (Mainz, (Germany): Kupferberg, 1819).
    • Leta 1825, George Julius Poulett Scrope (1797–1876) v je angleščino uvedel izraz "maar". Glej: Scrope, GP, „Razmišljanja o vulkanih“ See: Scrope, G.P., Considerations on Volcanoes (London, England: Philipps, 1825), p. 166.
    • Prof. Horst Noll, geolog z Univerze v Kölnu (Köln) v Nemčiji, je dejal, da je lokalni izraz maar morda izpeljan iz latinske besede mare (tj. Morje) in je bil uveden v lokalni jezik med Rimska okupacija zahodnega Eifela. Glej: Noll, H. (1967) "Maare und Maar-ähnliche Explosionskrater in Island. Ein Vergleich mit dem Maar-Vulkanismus der Eifel", posebna publikacija Geološkega inštituta Univerze v Kölnu, p. 1.
    • Wilhelm Meyer, Geologie der Eifel (Stuttgart, Germany: Schweizerbart'sche Verlagsbuchhandlung, 1986), p. 311.
    • Herbert Lutz and Volker Lorenz (2013) "Zgodnje vulkanološke raziskave v Vulkaneifelu v Nemčiji, klasični regiji Maar –Dnevni vulkani: leta 1774–1865." On-line publication of Springer International Publishing, Berlin, Germany.
    • ameriške dediščine navaja, da beseda "maar" izvira iz latinskega "mare" (morje), prav tako kot nemški jezik Universal Lexikon.
  3. Begét, James E.; Hopkins, David M.; Charron, Steven D. (Marec 1996), »The Largest Known Maars on Earth, Seward Peninsula, Northwest Alaska« (PDF), Arctic, 49 (1): 62–69, doi:10.14430/arctic1184, arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 11. marca 2017, pridobljeno 22. januarja 2019
  4. C. Michael Hogan (2008) Pali Aike, The Megalithic Portal, ed. A. Burnham [1]
  5. »The Science: What is the Barringer Meteorite Crater?«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. julija 2008. Pridobljeno 22. januarja 2019.

Literatura[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]