M-1097 Avenger

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Protiletalski sistem Avenger

M-1097 Avenger (angleško M-1097 Avenger (Pedestal Mounted Stinger), tudi Avenger Air Defense System; dobesedno slovensko M-1097 Maščevalec/Zračnoobrambni sistem Avenger) je lahki raketni protiletalski oborožitveni sistem, ki temelji na lanserju izstrelkov zemlja-zrak FIM-92 Stinger, le-ta pa je naložen na HMMWV (različici M998 ali M1097). Oborožitveni sistem, ki je v uporabi od leta 1989, uporabljata Kopenska vojska Združenih držav Amerike in Korpus mornariške pehote Združenih držav Amerike. Sam sistem tako zagotavlja mobilno, kratko-dosegljivo zračno obrambo pred raketami, helikopterji in nizko letečemi letali posebno izbranih zgradb in objektov; tako več teh sistemov brani Pentagon.

Zasnova[uredi | uredi kodo]

Osnovni del sistema je girostabilizirana zračnoobrambna kupola, ki je nameščena na Visokomobilnem mnogoopravilnem kolesnem vozilu (HMMWV). Sama kupolo sestavljata dve izstrelitveni škatli; v vsaki se nahajajo štiri izstreli in pozabi infrardeče/ultravijolične vodeni izstrelki zemlja-zrak, ki se lahko izstrelijo v hitrem zaporedju. Škatli sta lahko povezani s sistemom FAAD C3I, ki omogoča zunanje radarsko sledenje in posreduje potrebne podatke samim raketam (položaj, hitrost, višina, ...) ter posadki (čas izstrelitve).

Samo vozilo je opremljeno z dodatno električno opremo, močnejšimi blažilci tresljajev, močnejšim ogrodjem ...

Sam sistem ima tako 8 izstrelkov FIM-92 Stinger in en mitraljez M3P (izboljšani M2HB) 12,7 mm. S celotnim sistemom upravlja posadka dveh vojakov: poveljnik-upravljavec sistema in voznik-mitraljezec.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]