Luther Mártona zsítek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
AvtorPavel Lutar
DržavaOgrska
Jezikprekmurščina
Žanrživljenjepis
Založnikv Balassagyarmatu pri mestni tiskarni
Datum izida
1900

Luther Mártona zsítek (Življenje Martina Lutra) je mala knjiga Pavla Lutra o življenju Martina Lutra v prekmurščini iz leta 1900. Avtor je živel v Monoštru, ampak je bil iz srednje Slovenske krajine. Knjigo je izdal v Balassagyarmatu.

Lutar v Predgovoru napiše, da želi postaviti očetu evangeličanske vere spomenik, obenem velikim težavam, ki jih je pretrpela nova vera, ampak Martin Luter ni se omajal.

Predgovor

Premáli je broj oni evangelicsánov szlovenszkoga nároga nasega, kí bi popolnoma znali: zakaj sze oni evangelicsánci ali lutheránye zovéjo, i sto je bio on szdrcsen i bogábojécsi mouzs, kí je med jezero vihérmi protivníkov szvoji znouvics preszvejto po evangeliumi Krisztusovom ono sztezo, po steroj szi eden vszáki grejsnik brezi vszej szvétcov pomoucsi i szredbensztva iszkati i naidti nebeszko blájzsensztvo i zvelicsanye szvoje?
Tou szo bilí oni zroki, steri szo mené nadignoli na popíszanye eti lísztouv.
V-Monostri Jakobescseka 1. 1900.[1]

SZPRAVITEL.

Lutar tukej ne rabi tistih karakterov, ki označijo prekmurske dvoglasnike (ô, ê), čeprav tisti karakteri so bili razširjeni v evangeličanski književnosti. Namesto teh Lutar izpiše dvoglasnike.

1934 je Janoš Flisar tudi napisal večji življenjepis o Martinu Lutru s slikami in slovensko abecedo: Luthera žitka spis z-slikami.

Povezave[uredi | uredi kodo]

  1. 1. julij, 1900.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]