Lovski nož

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Različni lovski noži

Lovski nož je nož, ki se uporablja med lovom za pripravo divjadi, ki se bo uporabila za hrano. Z njim odiramo žival in režemo meso. Razlikuje se od lovskega bodala, ki se je tradicionalno uporabljalo za ubijanje divjadi.[1]

Nekateri lovski noži so prilagojeni tudi za druge namene v divjini (na primer Camp), ki ga lovci lahko uporabljajo kot mačete ali sekire. V tem primeru je njihova funkcija podobna preživetnemu nožu. Lovski noži se včasih uporabljajo tudi kot orožje ali orodje za usmrtitev ljudi v državah, kot je Mehika.


Oblikovanje[uredi | uredi kodo]

Lovski noži so tradicionalno oblikovani iz enega samega izostrenega roba. Rezilo je pri večini modelov rahlo ukrivljeno. Nekateri lovski noži pa imajo rezilo popolnoma ukrivljeno, pri čemer jim služi za odstranjevanje kože ali za rezanje mesa. Nekatera rezila vsebujejo trnek. Večina lovskih nožev, imenovanih "kožarji", imajo zaobljeno konico, da ne poškodujejo kože, ko jo odstranjujemo.


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Marrone, Teresa (1999). Dressing & Cooking Wild Game: From Field to Table: Big Game, Small Game, Upland Birds & Waterfowl the. Complete Hunter. str. 8–11. ISBN 978-0-86573-108-0.