Livistona australis

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Livistona australis
Livistona RNP.JPG
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Liliopsida (enokaličnice)
Red: Arecales (palmovci)
Družina: Arecaceae (palmovke)
Rod: Livistona
Vrsta: L. australis
Znanstveno ime
Livistona australis
C.Martius

Livistona australis je tankostebelna palma iz družine palmovk, ki samoraslo uspeva v Avstraliji. Ime je dobila po Patricku Murrayu, baronu Livingstonu.

Opis[uredi | uredi kodo]

Ta palma zraste v višino do 25 m , v premeru pa lahko doseže do 35 cm[1]. Listi so pahljačasti, veliki in pernato deljeni. Posamezni zašiljeni listi so mehki in temno zelene barve. V dolžino lahko dosežejo do 1 m, pecelj pa lahko doseže celo do 2 metra dolžine. Cvetovi, smetanasto bele barve so združeni v dolga, pokončna betičasta socvetja. Po oploditvi se socvetja pobesijo, iz cvetov pa se razvijejo podolgovati plodovi rumene ali rjavkaste barve, s katerimi se rastlina razmnožuje.

Razširjenost in uporabnost[uredi | uredi kodo]

L. australis uspeva v vlažnih odprtih gozdovih Avstralije, pogosto tudi v zamočvirjenih predelih ter na obrobju deževnih gozdov. Ne moti je slana zemlja, zaradi česar ta palma uspeva tudi v bližini morskih obal. Najpogostejša je v Novem Južnem Walesu, na sever pa raste tudi v Queenslandu. Na jugu uspeva vse do vzhodnih delov Victorije. Je dokaj nezahtevna rastlina, ki prenaša tudi temperature do 0 °C, če ne trajajo predolgo.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Boland et al., str.71-72.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Boland, D.J.; Brooker, M.I.H.; Chippendale, G.M.; Hall, N.; Hyland, B.P.M.; Johnston, R.D.; Kleinig, D.A.; & Turner, J.D. (1984). Forest Trees of Australia. (4th edition). Thomas Nelson, Australia; and CSIRO: Melbourne. ISBN 0-17006264-3.
  • Lanzara, P.; Pizetti, M. (1984). Drevesa. Ljubljana: Mladinska knjiga. COBISS 14998529.