Liberty Reserve

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Liberty Reserve je bil internetni plačilni sistem in skrbnik digitalne valute (digital gold currency; LR-gold), offshore družba s sedežem v Kostariki, ki je svojo dolarsko digitalno valuto (LR-USD) vzpostavila leta 2006. Liberty Reserve je bil član Global Digital Currency Association (GDCA), prostovoljnega regulacijskega organa v industriji.

Leta 2013 so po dolgotrajni preiskavi v 17 državah podjetje pričele sodno preganjati ameriške zvezne oblasti. Hkrati so mu pravosodni organi zamrznili 25 milijonov USD tekočih sredstev in zaplenili strežnike ter spletno domeno, s čimer je podjetje propadlo. Po trditvah v obtožnici je bil Liberty Reserve eden najpomembnejših igralcev internetnega podzemlja, ki je v sedmih letih obstoja milijonu strankam (od tega 200.000 v ZDA) omogočil pranje denarja v skupnem znesku 6 milijard USD, saj je opustil standarde sledljivosti finančnih transakcij v tolikšni meri, da ni niti preverjal identitete strank. Aretirani so bili ustanovitelj Arthur Budovsky in več drugih vodilnih.[1] Budovsky se je v začetku leta 2016 izrekel za krivega nudenja storitev pranja denarja v znesku 250 milijonov USD, pred njim pa še več ostalih obtoženih.[2]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Cloherty, Jack (28.5.2013). "'Black Market Bank' Accused of Laundering $6B in Criminal Proceeds". ABC News. Pridobljeno 14.7.2016. {{cite news}}: Preveri datumske vrednosti v: |accessdate= and |date= (pomoč)
  2. Hong, Nicole (29.1.2016). "Liberty Reserve Founder Pleads Guilty to Money Laundering Charge". Wall Street Journal. Pridobljeno 14.7.2016. {{cite news}}: Preveri datumske vrednosti v: |accessdate= and |date= (pomoč)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]