Liber ad honorem Augusti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ustoličenje cesarja Henrika VI., ilustracija v Liber ad honorem Augusti[1]

Liber ad honorem Augusti sive de rebus Siculis (slovensko Knjiga v čast cesarju ali o sicilskih zadevah), imenovana tudi Carmen de motibus Siculis (Pesem o sicilskem uporu) je ilustriran pripovedni ep v latinskih elegičnih dvostihih, ki ga je leta 1196 v Palermu napisal Peter iz Ebolija (latinsko Petrus de Ebulo).[2] Izvod, ki ga je naročil kancler Konrad iz Querfurta, je zdaj v Mestni knjižnici Berna (MS. 120 II).

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Pesnitev pripoveduje zgodbo o poskusu Tankreda iz Lecceja, da bi prevzel oblast nad Sicilijo. Poskus je preprečila uspešna vojaška kampanja Henrika VI., cesarja Svetega rimskega cesarstva. Pesnitev, sestavljena v čast Henrika VI., je razdeljena v tri knjige in napisana v manirnem in prefinjenem slogu. Besedilo je pogosto posmehljivo in skrajno pristransko, ob upoštevanju tega pa uporaben in podroben zgodovinski vir. Vsebuje veliko informacij o Konstanci Sicilski, ženi Henrika VI., in rojstvu njunega sina Friderika II., cesarja Svetega rimskega cesarstva.

Na vsaki otvoritveni strani je pred stolpcem latinskega besedila celostranska ilustracija s kratkimi napisi. Ta knjiga prikazuje življenje v Italiji in na Siciliji v 12. stoletju. Primerjati jo je mogoče s tapiserijo iz Bayeuxa iz 11. stoletja. Tankredove karikature, po postavi in potezah podobne opičjim, se ujemajo s propagandno pristranskostjo besedila.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Pietro da Eboli (ok. 1197). »Folio 105r. Henry VI went to Rome to be crowned by Pope Celestine III«. Liber ad honorem Augusti. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 25. februarja 2015. Pridobljeno 5. februarja 2023.
  2. Pietro da Eboli (okoli 1197). "Liber ad honorem Augusti by Pietro da Eboli".

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Theo Kölzer, Marlis Stähli, Petrus de Ebulo: Liber ad honorem Augusti sive de rebus Siculis. Prevod in opombe Gereon-Becht-Jördens, Jan Thorbecke Verlag, 1994. ISBN 3-7995-4245-0.
  • Petrus de Ebulo. Book in Honor of Augustus (Liber ad honorem Augusti), angleški prevod Gwenyth Hood. Medieval & Renaissance Texts & Studies v. 398. Tempe, AZ: Arizona Center for Medieval and Renaissance Studies, 2012. ISBN 978-0866984461.