Pojdi na vsebino

Lastovke

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Lastovke

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Passeriformes (pevci)
Družina: Hirundinidae
Rafinesque, 1815

Lastovke (znanstveno ime Hirundinidae) so družina ptic pevk, v katero uvrščamo 83 vrst, prilagojenih za lov na žuželke v letu. Znane so po vitkih telesih, ostrih perutih in dolgih repih, na račun česar so zelo učinkoviti ter spretni letalci, plen pa lovijo s kratkimi, širokimi kljuni. Po drugi strani so noge kratke in šibke, neprimerne za dolgotrajnejšo hojo. Ta vzorec telesne zgradbe je prisoten pri vseh predstavnikih družine. Operjenost po vrhu telesa je pogosto iridescenčno modra ali zelena, vrste, ki gnezdijo v duplinah v tleh, pa so bolj rjavkaste.

Nekatere vrste, predvsem evropske in ameriške, so znane tudi po tem, da se selijo na dolge razdalje, kot družina pa so razširjene po vsem svetu. Nekaj vrst se je prilagodilo na gnezdenje v bližini človeka, mestna in kmečka lastovka do te mere, da le še redko gnezdita v naravi. Ti dve označujemo za sinantropni vrsti. Ljudje jih običajno sprejemajo z naklonjenostjo, saj lovijo nadležne žuželke, tako da so skozi zgodovino postale predmet številnih mitov in legend. V zavesti Evropejcev je denimo prihod lastovk s prezimovališč v Afriki močno povezan s koncem zime in nastopom pomladi.

V Sloveniji je možno opaziti pet vrst:

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Hails, C.J (1979). »A comparison of flight energetics in hirundines and other birds«. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology. Zv. 63, št. 4. str. 581–585. doi:10.1016/0300-9629(79)90199-3.
  • Hanžel, Jurij; Šere, Dare (2012). »Seznam ugotovljenih ptic Slovenije s pregledom redkih vrst«. Acrocephalus. Zv. 32, št. 150/151. str. 143–203.
  • Turner, Angela (2004). »Family Hirundinidae (Swallows and Martins)«. V Josep del Hoyo; Andrew Elliott; David A. Christie (ur.). Handbook of the Birds of the World. Zv. 9. Lynx Edicions. str. 602–638. ISBN 84-87334-69-5.