Lara Bohinc

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Lara Bohinc
Rojstvo1972
Ljubljana
BivališčeLondon
Državljanstvo Slovenija
 SFRJ
Poklicoblikovalka nakita, igralka
Spletna stran
larabohinc.com

Lara Bohinc, MBE, slovenska oblikovalka nakita, * 1972, Ljubljana.

Odraščala je v družini sodnice in gradbenega inženirja. Za nakit se je, pod vplivom babic, navdušila že v otroštvu. Pri šestnajstih letih je nastopila v filmu Remington režiserja Damjana Kozoleta.

Po diplomi iz industrijskega oblikovanja na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je nadaljevala študij na Kraljevem kolidžu za umetnost (Royal College of Arts) v Londonu, za katerega je dobila štipendijo britanskega zunanjega ministrstva in slovenskega ministrstva za kulturo »Valvasor-Chevening«. Na kolidžu je zaključila študij oblikovanja nakita in kovin. Od takrat živi in deluje v Londonu.

Pozornost je vzbudila že med študijem in nekaj časa delala za podjetja, kot so Gucci, Costume National, Lanvin ter Julien Macdonald, nato pa je ustanovila lastno podjetje Lara Boeing 747; kasneje je zaradi pritožbe korporacije Boeing morala spremeniti blagovno znamko in zdaj trži svoje kreacije pod imenom Lara Bohinc 107. Sprva se je posvečala zgolj nakitu, kasneje pa se je lotila tudi oblikovanja drugih modnih dodatkov in uporabnih predmetov za dom. Uveljavila se je s prestižnimi kreacijami, ki jih komentatorji opisujejo kot »dinamične« in »eklektične«, s pridihom art déco. Nosile so jih zvezdnice in druge javne osebnosti (med njimi tudi Madonna, Kate Moss, Cameron Diaz, Sarah Jessica Parker, Victoria Beckham,...)[1]. S partnerjem Benedictom Cooperjem ima hči Coco.

Leta 2012 je dobila naziv članice reda britanskega imperija.

Viri in sklici[uredi | uredi kodo]

  • Gunn, Molly (31. marec 2000). »Lara Bohinc 107«. The Guardian. Pridobljeno 29. julija 2016.
  • »Lara Bohinc: vsi vedo, da je Slovenka!«. MMC RTV-SLO. 23. julij 2009. Pridobljeno 29. julija 2016.
  • Milek, Vesna (4. april 2015). »Lara Bohinc: Prstan bo vedno objel prst«. Delo. Pridobljeno 29. julija 2016.
  • »V družbi dobitnikov reda Britanskega imperija tudi dve Slovenki«. MMC RTV-SLO. 16. junij 2012. Pridobljeno 29. julija 2016.
  • Walden, Celia (22. julij 2009). »Everyone wants a piece of Lara Bohinc«. The Telegraph. Pridobljeno 29. julija 2016.
  1. »Top 10 slovenskih oblikovalcev«. siol.net. Pridobljeno 3. marca 2019.