Kukmak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kukmak

Travniški kukmak
Ohranitveno stanje taksona
preživetje zagotovljeno
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Fungi (glive)
Deblo: Basidiomycota (prostotrosnice)
Razred: Homobasidiomycetes
Podrazred: Homobasidiomycetidae
Red: Agaricales (listarji)
Družina: Agaricaceae (kukmarke)
Rod: Agaricus (kukmak)
L.:Fr. emend Karst.
Tipska vrsta
Agaricus campestris
L.:Fr.
Vrste

glej besedilo

Kukmaki (znanstveno ime Agaricus) so rod gob iz družine Agaricaceae (kukmarke). Pogosto alternativno ime je tudi šampinjon.

Kukmaki igrajo veliko vlogo v prehrani človeštva, saj nekatere vrste teh gob umetno gojijo po vsem svetu. V naravi uspeva veliko različnih vrst, od katerih so nekatere tudi strupene.

Mladi kukmaki imajo vsi obroček ali zastiralce, ki pri starejših primerkih pogosto odpade. Klobuki te gobje vrste so pri mladih gobah vedno polkrožni, pri nekaterih vrstah pa se kasneje odprejo in skoraj povsem zravnajo. Razdelimo jih lahko na dve skupini, na takšne, pri katerih se zastiralce odtrga ali zatrga navzgor po betu, če ga želimo odstraniti, pri drugih pa se zatrga navzdol po betu. Torej je obroček viseč ali pa štrleč navzgor. Obstajajo tudi delitve glede na barvo mesa. Pri katerih vrstah kukmakov namreč meso pri prerezu bolj ali manj rumeni, pri drugih pa postaja na ranjenih mestih rdečkasto. Med rdečečimi kukmaki ni strupenih vrst, med rumenečimi pa so lahko nekateri strupeni. Med strupene sodi tudi Korenčasti kukmak (Agaricus romagnesii).

Vse vrste kukmakov imajo bolj ali manj temnorjave trose, tako da barva lističev z dozorevanjem trosov prehaja od rožnate, pa vse do temno rjave, skoraj črne. Zaradi temne trosovnice in specifične barve trosov kukmake zlahka ločujemo od mušnic, ki imajo vselej bele trose.

Izbor vrst[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]