Ksenija Benedetti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ksenija Benedetti
Portret
Šefinja Protokola Republike Slovenije
Na položaju
2000–2018
Rojstvo7. avgust 1965({{padleft:1965|4|0}}-{{padleft:8|2|0}}-{{padleft:7|2|0}})[1] (56 let)
Koper
Poklicmuzikologinja

Ksenija Benedetti, predavateljica in svetovalka za poslovno komuniciranje in protokol, nekdanja vodja Protokola Republike Slovenije, * 7. avgust 1965, Koper

Predstavitev knjige Ksenije Benedetti, 2019; Vesna Milek kot voditeljica

Kariera[uredi | uredi kodo]

Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana muzikologinja ter diplomantka MBA IEDC Centra Bled. Diplomirala je tudi na LSPR (London School of Public Relations). Takoj po opravljeni diplomi je bila sedem let zaposlena v Avditoriju Portorož kot vodja kulturnih dejavnosti (izbor, priprava in izvedba kulturnih prireditev in pokrivanje področja stikov z javnostmi). Med pomembnejšimi projekti v Portorožu so bili organizacija 300-letnice rojstva skladatelja in violinista Giuseppa Tartinija, organizacija tradicionalnega piranskega glasbenega festivala Piranski glasbeni večeri in tradicionalnih božičnih in novoletnih koncertov. Kasneje je bila zaposlena v Metropol Group d.d. na mestu vodje protokola. Vsebina dela je bila pokrivanje področja marketinga (predvsem skrb in razvoj blagovne znamke) in odnosov z javnostmi (med drugim je bila urednica časopisa Metropol News) ter organizacija promocijskih prireditev (na primer nekaj let tradicionalnega tridnevnega mednarodnega festivala fitnesa in športa za vse Fitfest Portorož, organizacija Srečanj Diplomatov v Portorožu, organizacija gala plesov ipd). Je tudi soavtorica nekaterih predpisov, ki so jih v Metropol Group sestavljali za pridobitev ISO 9001.

Od julija 2000 je s sodelavci pripravila in izvedla okrog več kot 550 državniških, uradnih in delovnih obiskov najvišjih tujih predstavnikov v Republiki Sloveniji in več kot 350 državniških, uradnih in delovnih obiskov najvišjih predstavnikov Republike Slovenije v tujini ter več kot 130 državnih proslav. Osemnajst let je s sodelavci tudi pripravljala vse druge protokolarne dogodke za visoke funkcionarje Republike Slovenije (preko 5500 dogodkov). Predsednike države in vlade je spremljala na uradnih obiskih v tujini (v vseh evropskih državah, v ZDA, Peruju, Venezueli, Kolumbiji, Braziliji, na Japonskem, Kitajskem, v Saudski Arabiji, Katarju, Kuvajtu, Jordaniji, Egiptu, Izraelu, Pakistanu, Rusiji, Ukrajini, Turčiji, Kazakhstanu, Armeniji, Azerbajdžanu, …)

Protokolarne dogodke in obiske na najvišji ravni je pripravljala za vse predsednike samostojne Republike Slovenije: gospoda Milana Kučana, dr. Janeza Drnovška, dr. Danila Turka in gospoda Boruta Pahorja; ter za vse predsednike vlad (razen za prvega – dr. Lojzeta Peterleta).

Od leta 2002 dalje je bila članica Koordinacijskega odbora za državne proslave (od 2004 do 2009 tudi podpredsednica tega odbora), od leta 2005 do 2007 je bila vodja pododbora za logistiko za izvedbo predsedovanja Slovenije Svetu Evropske Unije, ter bila članica vladnega izvršnega odbora za pripravo slovesnosti ob vstopu v Evropsko Unijo. Bila je tudi članica žirije za dodelitve mednarodnih protokolarnih nagrad Mednarodne šole protokola s sedežem v Madridu.

Leta 2017 je Protokol Republike Slovenije pod njenim vodstvom prejel priznanje Ministrstva za obrambo za večletno sodelovanje z Gardo Slovenske vojske.

Uspešnost njenega dela se kaže tudi v mnogih zahvalnih pismih – od Bele hiše do španskega in britanskega dvora. Opravila je veliko strokovnih intervjujev na nacionalni televiziji in radiu ter drugih lokalnih televizijah in radiih, prav tako pa v vseh večjih dnevnih časopisih in revijah.

Osemnajst let je izvajala tudi celodnevne delavnice Protokolarna pravila ter predavala diplomatom, politikom in gospodarstvenikom in najrazličnejšim javnim uslužbencem ter srednjemu managementu v gospodarstvu. Dve leti je kot visokošolski predavatelj tudi predavala na Visoki poslovni šoli B2.

Septembra 2008 je izdala strokovno knjigo z naslovom Protokol: simfonija forme, v kateri so na 640 straneh opisana protokolarna pravila; leta 2009 je izšel dopolnjen ponatis. Konec leta 2017 je pri podjetju Audiobook knjiga izšla tudi kot govorna knjiga s priznanimi bralci iz gledališkega, televizijskega in radijskega sveta (Ivan Lotrič, Boštjan Romih, Boris in Sebastian Cavazza, Jožica Avbelj, Vesna Milek, Vincent Lotos, Marcel Štefančič, Ajda Smrekar, Darja Zgonc in Vojko Belšak).

Zasebno življenje[uredi | uredi kodo]

Po 17 letih zakona se je leta 2012 ločila.[2] Leta 2014 se je poročila z igralcem Borisom Cavazzo.[3]

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

  • Ksenija Benedetti (2019). Kažipoti: sonatina o odnosih in kulturi srca. Založba Sanje. COBISS 302108672. ISBN 978-961-274-087-0.
  • Ksenija Benedetti (2009). Protokol, simfonija forme. Planet GV. str. 622 str. COBISS 243204608. ISBN 978-961-6529-66-2.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/benedetti-ksenija/
  2. "Šefinja protokola Ksenija Benedetti se ločuje". Slovenske novice. 8.8.2012. Pridobljeno dne 29.11.2019.
  3. "Ne samo da me je povabila na večerjo, še plačati jo je hotela!". onaplus.delo.si. OnaPlus. 21.6.2017. Pridobljeno dne 29.11.2019.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]