Krakatav

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Litografija izbruha vulkana Krakatoa iz leta 1883

Krakatav (indonezijskoPulau Rakata/Krakatau) je vulkanska otoška reliefna oblika, ki leži v Sundskem prelivu med Sumatro in Javo v Indoneziji.

Vulkan je znan po tem, da je bila njegova erupcija leta 1883 eden največjih zabeleženih izbruhov vulkana v človeški zgodovini. Po izbruhu so nastali trije stalni in en otok, ki je večkrat potonil in se zopet prikazal. Vulkan še danes predstavlja veliko grožnjo, saj je aktiven. Včasih se aktivnosti stopnjujejo vsako leto, včasih na nekaj let. Zadnja velika erupcija je 22. decembra 2018 povzročila drsenje velikih mas. Te so sprožile tsunami, ki je na bližnjih indonezijskih obalah povzročil smrt več sto ljudi, tisoči so bili ranjeni.

Izbruh[uredi | uredi kodo]

27. avgusta 1883 je izbruhnil vulkan na nenaseljenem otoku Krakatav v Indoneziji. Zaradi silovitega izbruha je otok izginil v morju. Zamračitve zaradi pepela so se pojavljale še tri leta po izbruhu. Siloviti pok se je po izbruhu vulkana še štiri ure kasneje slišal v 4800 kilometrov oddaljenih krajih/otokih. Čeprav je bil otok nenaseljen, je umrlo na okoliških otokih 36.380 ljudi. Nekaj zaradi gorečih skal in prahu, ki jih je nastali sunek vetra nosil naokrog, nekaj zaradi zadušitve, večina pa zaradi velikih morskih valov, (cunamija), ki jih je sprožil.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Podatki o Krakatoe http://www.minet.si/gradivo/seminarske/82621Output.pdf