Krajevna skupnost Martin Konšak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Krajevna skupnost Martin Konšak (krajše KS Martin Konšak) je nekdanja krajevna skupnost, ki je pokrivala osrednji del Tezna in delovala v okviru Občine Maribor-Tezno. Ime je dobila po slovenskem političnem delavcu Martinu Konšaku. Sedež KS se je nahajal na Bevkovi ulici 2.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

KS je bila ustanovljena leta 1978 na podlagi referenduma o ustanovitvi novi KS na področju Tezna.[1] Z delovanjem je prenehala leta 1996 ko se je skupaj z ostalima tezenskima krajevnima skupnostima Slava Klavora in Silvira Tomasini združila v enotno Mestno četrt Tezno.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Bila ena izmed treh tezenskih KS in je pokrivala osrednji del Tezna. Meje KS so potekale: na severu po ulici Šercerjeve brigade, na zahodu po gozdni liniji Stražunskega gozda, na jugu po ulici heroja Nandeta čez Ptujsko cesto, tako da je celoten kompleks TAM-a pripadal sosednji KS Silvira Tomasini in na vzhodu po železniški progi. Merila je približno 100 ha.[2] V KS se je nahajal tudi sedež občine Maribor-Tezno.

Telekomunikacijsko objekt Maribor-Tezno

Prebivalstvo[uredi | uredi kodo]

V KS je leta 1987 živelo 1324 gospodinjstvih, približno 3500 prebivalcev, večinoma v blokovskih naseljih TAM-a.[3]

Izobraževanje[uredi | uredi kodo]

V KS sta delovali OŠ Martina Konšaka in enota Vrtca Tezno.

Telekomunikacijski objekt Maribor-Tezno[uredi | uredi kodo]

V KS Martin Konšak se je nahajal tudi Telekomunikacijski objekt Maribor-Tezno, pogovorno imenovan tudi stolp oz. antena. Visok je 114 m in izstopa iz sicer gosto poseljenega območja. Objekt je bil zgrajen že leta 1948 in se nahaja v štirikotniku med Keleminovo, Prekmursko, Nikovo in Romihovo ulico ter je v upravljanju javnega zavoda RTV Slovenija. Prvotno je služil zgolj za srednjevalovno oddajanje Radia Maribor. Objekt se je kasneje uporabljal za oddajanje radijskih programov v FM tehniki in televizijskih programov v analogni, kot tudi digitalni tehniki. Upravljavec ga danes uporablja za oddajanje radijskih programov ter v komercialne namene, saj so na njem nameščene bazne postaje za različne mobilne operaterje za širše področje Maribora. V objektu ima sedež tudi vzdrževalna ekipa RTV Slovenije, za celotno omrežje severovzhodne Slovenije.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Bračič, Mirko (1983). Razvoj upravne ureditve v Mariboru. Časopis za slovensko krajevno zgodovino. Št. 31.
  2. Žnidaršič, Marjan in Srečko Trglec (1987). Zbornik spominskih obeležij NOB v občini Maribor-Tezno. SO Maribor-Tezno.
  3. Žnidaršič, Marjan in Srečko Trglec (1987). Zbornik spominskih obeležij NOB v občini Maribor-Tezno. SO-Maribor Tezno.