Krajevna skupnost Martin Konšak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Krajevna skupnost Martin Konšak (krajše KS Martin Konšak) je nekdanja krajevna skupnost, ki je pokrivala osrednji del Tezna in delovala v okviru Občine Maribor-Tezno. Ime je dobila po slovenskem političnem delavcu Martinu Konšaku. Sedež KS se je nahajal na Bevkovi ulici 2.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

KS je bila ustanovljena leta 1978 na podlagi referenduma o ustanovitvi novi KS na področju Tezna.[1] Z delovanjem je prenehala leta 1996 ko se je skupaj z ostalima tezenskima krajevnima skupnostima Slava Klavora in Silvira Tomasini združila v enotno Mestno četrt Tezno.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Bila ena izmed treh tezenskih KS in je pokrivala osrednji del Tezna. Meje KS so potekale: na severu po ulici Šercerjeve brigade, na zahodu po gozdni liniji Stražunskega gozda, na jugu po ulici heroja Nandeta čez Ptujsko cesto, tako da je celoten kompleks TAM-a pripadal sosednji KS Silvira Tomasini in na vzhodu po železniški progi. Merila je približno 100 ha.[2] V KS se je nahajal tudi sedež občine Maribor-Tezno.

Telekomunikacijsko objekt Maribor-Tezno

Prebivalstvo[uredi | uredi kodo]

V KS je leta 1987 živelo 1324 gospodinjstvih, približno 3500 prebivalcev, večinoma v blokovskih naseljih TAM-a.[3]

Izobraževanje[uredi | uredi kodo]

V KS sta delovali OŠ Martina Konšaka in enota Vrtca Tezno.

Telekomunikacijski objekt Maribor-Tezno[uredi | uredi kodo]

V KS Martin Konšak se je nahajal tudi Telekomunikacijski objekt Maribor-Tezno, pogovorno imenovan tudi stolp oz. antena. Visok je 114 m in izstopa iz sicer gosto poseljenega območja. Objekt je bil zgrajen že leta 1948 in se nahaja v štirikotniku med Keleminovo, Prekmursko, Nikovo in Romihovo ulico ter je v upravljanju javnega zavoda RTV Slovenija. Prvotno je služil zgolj za srednjevalovno oddajanje Radia Maribor. Objekt se je kasneje uporabljal za oddajanje radijskih programov v FM tehniki in televizijskih programov v analogni, kot tudi digitalni tehniki. Upravljavec ga danes uporablja za oddajanje radijskih programov ter v komercialne namene, saj so na njem nameščene bazne postaje za različne mobilne operaterje za širše področje Maribora. V objektu ima sedež tudi vzdrževalna ekipa RTV Slovenije, za celotno omrežje severovzhodne Slovenije.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Bračič, Mirko (1983). Razvoj upravne ureditve v Mariboru. Časopis za slovensko krajevno zgodovino. Št. 31.
  2. Žnidaršič, Marjan in Srečko Trglec (1987). Zbornik spominskih obeležij NOB v občini Maribor-Tezno. SO Maribor-Tezno.
  3. Žnidaršič, Marjan in Srečko Trglec (1987). Zbornik spominskih obeležij NOB v občini Maribor-Tezno. SO-Maribor Tezno.