Kotlina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kotlina je nižji svet, ki je z večine strani obdan z nižjimi in višjimi vzpetinami. Zaradi dobrih pogojev, kot so ugodno podnebje, ravno površje in rodovitna prst, je v kotlinah pogosto skoncentrirana človeška poselitev.

V Sloveniji je geografsko osrednja in tudi največja Ljubljanska kotlina, sledi ji Celjska kotlina. Druge izrazitejše kotline so: Bovška kotlina, Bohinj, Jezersko, Pivška kotlina in z njo povezani Postonjska kotlina in Ilirskobristriška kotlina na Notranjskem ter Slovenjgraška kotlina in Velenjska kotlina (tudi Šaleška dolina), Kobariška in Tolminska kotlina v dolini Soče, morda še Breginjski kot, Dežela in Blejski kot (ali Blejsko-Radovljiška kotlina) in Hotuljska kotlina (ali podolje), sredi katere leži vas z značilnim imenom Kotlje, včasih pa se omenjajo še Idrijska kotlina, Trboveljska in Zagorska kotlina ter Gornjegrajska in Mozirska kotlina. Na jugovzhodu je Krška kotlina (ob reki Krki, skupaj z Novomeško kotlino).

Na avstrijskem Koroškem je osrednja Celovška kotlina, na severozahodu Avstrije pa je Dunajska kotlina, ki vključuje tudi glavno mesto Slovaške, Bratislavo in je robni del Panonske nižine ali kotline, ki je največja evropska kotlina. V Nemčij je mdr. znana Turinška kotlina (gl. Turingija), v Srednji Aziji pa leži največja kotlina na svetu, Tarimska kotlina, ki je značilna endoreična kotlina in pa precej manjša Džungarija severno od nje, pa tudi Ferganska dolina ali kotlina, na Kitajskem je poleg omenjenih pomembna še velika Rdeča ali Sečuanska kotlina, ki leži v jugozahodnem delu osrednje Kitajske, v središču pokrajine Sečuan.

Sečuanu) v Severni Makedoniji Kočanska dolina (kotlina) itd.