Pojdi na vsebino

Koroški krapi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Koroški krapi (Kasnudel) brez nagubanih robov
Ročno izdelani koroški krapi v velikosti, značilni za Nockberge
Koroški krapi s slanino narezano na kocke

Koroški krapi (nemško Kärntner Nudel) so tanko razvaljane testenine, ki se oblikujejo v žepek do velikosti pesti in napolni z različnimi sestavinami.

Različice[uredi | uredi kodo]

Koroški krapi so na voljo z različnimi nadevi, od slanih do sladkih, začenši z „Kasnudel“ (z nadevom iz skute in krompirja ali s skuto in kruhovimi kockami, začinjenimi z meto in/ali pravo krebuljnico), z mesnim nadevom, s krompirjevim nadevom in z nadevom iz jurčkov do sladkih jabolčnih (jabolčno-cimetov nadev) in hruškinih (suhe hruške s skuto).

Meta, ki se uporablja za klasični nadev "Kasnudel" je vrste Mentha gentilis (rjava meta ali meta za testenine), hibrid med mente arvensis in mente spicata, ki se praktično uporablja le kot gojena rastlina.

Tradicija[uredi | uredi kodo]

Značilna značilnost teh tradicionalnih testenin je "naguban" rob. S stiskanjem robov testa skupaj na nazobčan način je opisano kot mečkanje. Na Koroškem pregovor »dekle, ki ne zna pripravljati krapov, ne bo dobilo moža« (A Dirndle, dås nit krendeln kån, kriegt kan Månn)[1][2] kaže na pomen, ki so ga v preteklosti pripisovali lepo nagubanemu robu. Tradicionalni način priprave velja za delovno intenzivnega.

Distribucija[uredi | uredi kodo]

Koroški krapi so bili večinoma postreženi ob petkih, ki so v katoliški tradiciji brezmesni dan v tednu.

Danes so koroški krapi na voljo v gospodinjstvih in gostinstvu, pogosto v obliki industrijsko proizvedene ohlajene hrane.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Najstarejši znani pisni je iz leta 1753 iz Špitala ob Dravi, vendar to ne potrjuje domneve[3], da je izvor koroških krapov iz Zgornje Koroške. Vendar pa strokovnjak iz Koroškega deželnega arhiva meni, da to dokazuje, da mora biti Zgornja Koroška izvor koroških krapov. Tudi osebni tajnik videmskih vikarjev oglejskega patriarha Paolo Santonino je že leta 1485 na svojem prvem potovanju po Zgornji Koroški (potovalni dnevnik) poročal o »delih polnjeninh testenin« v tej regiji.

Podobne testenine[uredi | uredi kodo]

Koroškim krapom so podobni manjši koroški Schlickkrapfen, običajno polnjen z mesom, in tirolski Schlutzkrapfen. Po velikosti, obliki in raznolikosti nadevov so podobni poljskim "Pierogi ruskie" ali "Piroschki" iz Galicije ali Wareniki v Rusiji in Ukrajini. Podobne recepte za pripravo polnjenih testenin najdemo tudi v drugih delih Evrope in tudi v Aziji, na primer na severu Kitajske.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Lia Miklau: Koroška kuharica. 6. nespremenjen ponatis. Klagenfurt, Verlag Johannes Heyn, 1984, 161 strani, ISBN 3-85366-202-1

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Ali ste vedeli, da ...«. austria.info. Avstrijska nacionalna turistična organizacija (Österreich Werbung).... je priprava koroških krapov (nem. Kasnudel oz. Kärtner Nudel) po ljudskem izročilu bistvenega pomena za vsako koroško dekle, kajti »dekle, ki ne zna pripravljati krapov, ne bo dobilo moža«.
  2. »Kärntner Nudeln. Von Martina Meuth und Bernd Neuner-Duttenhofer«. WDR.de. 10. avgust 2019.vgl. Video
  3. Arhivirano [Manjka datum], at www.teigtaschen.at Napaka: neznan URL arhiva

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]