Kolaž

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kolaž in akvarel - avtorica I. Z.

Kolaž (iz francoščine: coller, lepiti) je umetniško delo (ter hkrati tudi ime tehnike); najpogosteje ga ta beseda označuje v vizualni umetnosti; narejeno kot sestavljanka iz različnih materialov ter oblik, ki oblikujejo povsem novo formo. Uporaba te tehnike je pomenila dramatičen preboj nad oljnim slikarstvom v zgodnjem 20. stoletju in je bila med umetnostnimi pojavi pionirska novost. Umetniški kolaž lahko vključuje izrezke iz časopisov, razne trakove, delčke barvnih ali ročno izdelanih papirjev, izseke in dele drugih umetniških del, fotografije in dele le-teh; ti pa so prilepljeni na papir, platno ali katero drugo podlago, na katero je možno ta material kakorkoli prilepiti.

Tehnike kolaža so bile prvič uporabljene ob odkritju papirja na Kitajskem okrog leta 200 pr. n. št. Vendar pa je bila uporaba kolaža zelo omejena do 10. stoletja, ko so na Japonskem kaligrafi pričeli pri pisanju pesmi uporabljati samolepilni papir, ki je vseboval tekst le-teh na licu papirja.

V 19. stoletju so bile metode kolaža pogosto uporabljene med ljudmi, ki so se z ustvarjanjem ukvarjali ljubiteljsko ter so tako beležili spomine (tako so se npr. pojavljali v foto albumih) ter v raznih knjigah.