Kiliks (posoda)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Evergidov kiliks (okoli 500 pr. n. št.) v Britanskem muzeju
Kiliks od spodaj
Dvojni pogled (pozno 6. stoletje)

V lončarstvu antične Grčije je kiliks (starogrško κύλιξ, cylix) najpogostejša vrsta pivske posode za vino. Ima široko, razmeroma plitvo telo, postavljeno na steblu z nogo, in navadno dva simetrična vodoravna ročaja. Glavna podobna vinska čaša je bil kantar z ožjo in globljo posodo in visokimi navpičnimi ročaji.

Skoraj ravna krožna notranjost dna posode, ki se imenuje tondo, je bila površina za poslikavo črne ali rdeče figure z motivi iz 6. in 5. stoletja pred našim štetjem, prav tako pogosto pa so bile poslikane tudi na zunanjosti. Ko so bile slike prekrite z vinom, so se prizori kazali postopoma, kakor je bilo vino popito. Pogosto so bile podobe oblikovane v skladu s tem in prizori ustvarjeni tako, da je bil pivec presenečen ali vzburjen, ko so bili razkriti.

Beseda izvira iz grške besede kyliks – 'čaša', ki je sorodna latinski besedi calix, izvor za angleško besedo kelih, ni pa povezana s podobno grško besedo calyx, ki pomeni 'lupina' ali 'strok'. Izraz so na splošno precej bolj uporabljali v antični Grčiji. Za posamezne primere in mnoga poimenovanja podvrste kiliksov so pogosto uporabljali samo besedo 'skodelica'. Tako kot vse druge vrste grških lončarskih posod so tudi ti zajeti v splošnem pojmu vaza.

Namen[uredi | uredi kodo]

Prvotno so kiliks uporabljali za pitje vina (navadno pomešanega z vodo in včasih tudi drugimi aromami) na simpoziju ali moških pivskih srečanjih v starem grškem svetu, tako da so pogosto okrašeni s humornimi, lahkotnimi ali erotičnimi prizori, ki so postali vidni, ko je bila čaša izpraznjena. Dioniz, bog vina in njegovi satiri ali sorodni komastični prizori so bile skupne teme. Na zunanji površini so včasih upodobljene velike oči, verjetno tudi s humornimi nameni. Oblika kiliksa je omogočila pivcu piti, ko je ležal, kot se je dogajalo na simpozijih. [1] Prav tako so lahko igrali igro kotab z metanjem vinskih usedlin v tarčo.

Značilna posoda je vsebovala približno 8/250 ml tekočine, kar je bilo močno odvisno od velikosti in oblike. [2]

Podvrste[uredi | uredi kodo]

Poznali so veliko podvrst kiliksov, različno opredeljenih po svoji osnovni obliki, kraju ali temi poslikave ter njihovem glavnem kraju izdelave, pogosto so kombinacija vsega. Nekaj jih je združenih pod pojmom mala mojstrska čaša. Podvrste so:

Dekoracija[uredi | uredi kodo]

Detajl s kiliksa prikazuje tek mladega bojevnika.[4] Walters Art Museum.

Potem ko je bil kiliks oblikovan, je obrtnik upodobil dogodek iz grške mitologije ali vsakdanjega življenja z razredčeno glazuro [5] na zunanji površini oblike.

Notranji del posode za pitje je pogosto prikazoval podobo plesa ali prazničnega pitja. [6] Obrtniki so zaradi pomanjkanja navpične in vodoravne površine morali imeti enkratno sposobnost za sestavo, da so to dosegli. Onezim, Makron in Duris so bili zelo znani slikarji uprizarjanja na čašah. [7]

Znameniti kiliksi[uredi | uredi kodo]

Nekateri znameniti kiliksi so:

  • Arkezilajeva čaša, zelo nenavadna, saj kaže resnično politično osebnost, Arkezilaja II., kralja Kirene (550 pred našim štetjem). Datirana je okoli 565/560 pr. n. št. in je zdaj v Parizu;
  • Dionizova čaša slovi po svoji poslikavi, 540–530 pr. n. št. Je ena od mojstrovin atiškega lončarstva Eksekijeve črne figure in eno izmed najpomembnejših del v Staatliche Antikensammlungen v Münchnu; [8]
  • Berlinska livarska čaša, kiliks z rdečo figuro iz zgodnjega 5. stoletja pr. n. št. Je z Atike, naslikal jo je slikar, znan kot livarski slikar. Njegova najpresenetljivejša značilnost je zunanja upodobitev dejavnosti v atenski bronastodobni delavnici ali livarni, kar je pomemben vir za grško tehnologijo predelave kovine;
  • Brigosova čaša iz Würzburga, atiški rdečefigurni kiliks iz okoli 480 pr. n. št. Naredil jo je lončar iz Brigosa in poslikal slikar, znan kot slikar iz Brigosa. Njegovi prizori simpozija so med najbolj znanimi slikami grškega lončarstva.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Allen, Douglas. Attic Red-Figure Kylix, Utah Museum of Fine Arts, 2008-02-19
  2. [1]
  3. »Beazley, Cups«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. novembra 2017. Pridobljeno 23. novembra 2016.
  4. »Running Warrior«. The Walters Art Museum.
  5. Timeline of Art History Arhivirano 2008-03-02 na Wayback Machine., The Metropolitan Museum of Art, Retrieved on 2008-03-18.
  6. Allen, Douglas. Attic Red-Figure Kylix, Utah Museum of Fine Arts, 2008-02-19.
  7. Ancient Greek Pottery Arhivirano 2008-03-15 na Wayback Machine., Young Aggressive Sincere Organized and United, 2005-01-10.
  8. Inventory number 8729 (formerly 2044); evaluation of worth by John Boardman, Schwarzfigurige Vasen aus Athen. Mainz 1977, p. 64 and Thomas Mannack: Griechische Vasenmalerei. Stuttgart 2002, p. 121

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]