Kemična eksplozija v mestu Jilin leta 2005

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Kemične eksplozije v mestu Jilin, leta 2005 so bile serije eksplozij, ki so se zgodile 13. novembra 2005 v mestu Jilin, v pokrajini Jilin na Kitajskem, v obdobju ene ure. V eksplozijah je bilo ubitih šest ljudi, na desetine ranjenih ter evakuiranih več deset tisoč.

V eksplozijah je nastal 80 km dolg strupen madež, v reki Songhua, ki je pritok reke Amur. Madež je bil sestavljen iz benzena ter nitrobenzena in je v kasnejših tednih prepotoval reko Amur.

Eksplozije[uredi | uredi kodo]

Vzrok eksplozije je bil prvotno določen dva dni po eksploziji. Mesto nesreče je bila enota nitracije za proizvodnjo anilina. T-102 stolp se je zataknil in ni deloval pravilno, zato je eksplodiral. Niz eksplozij je odjeknil v kemični tovarni na obrobju reke Songhua. Eksplozije so bile tako močne, da so v krogu 200 metrov od tovarne popokala okenska stekla. Najmanj 70 ljudi je bilo ranjenih, šest pa smrtnih žrtev[1]. Požare so dokončno pogasili zgodaj zjutraj, 14. novembera. Zaradi možnih ponovnih eksplozij in zastrupitve s škodljivimi kemikalijami je bilo evakuiranih več kot 10.000 lokalnih prebivalcev ter študentov s severnega univerzitetnega naselja Beihua ter inštituta Jilin za kemijsko tehnologijo. CNPC, lastnik podjetja, ki je zadolžen za tovarno Jilin Petrochemical Corporation je prosil odgovorne uradnike naj razišče vzrok eksplozij. Na novinarski konferenci so potrdili, da eksplozije niso bile povezane s terorizmom temveč so nastale kot posledica blokade v kemičnem procesu, katera ni bila pravilno odpravljena.

Župan Jilin-a je prosil upravo hotelov in restavracij, da zagotovijo prostore za evakuirane ljudi, taksi službe pa za pomoč pri evakuaciji ljudi.

Onesnaženje vode[uredi | uredi kodo]

Eksplozija je zelo onesnažila reko Songhua, ocenjenih je bilo na 100 ton škodljivih snovi, ki vsebujejo benzen in nitrobenzen[2]. Izpostavljenost benzenu, zmanjšuje število belih krvnih celic in je povezana z levkemijo.

Reka Amur je bila onesnažena z benzenom in nitrobenzenom v dolžini 80 km. Analiza vzorca vzetega iz reke, je kar 108-krat presegla nacionalno stopnjo varnosti oziroma raven, ki še ni nevarna za življenja ljudi. Madež je potoval po reki Songhua skozi pokrajino Jilin ter vstopil v prestolnico Harbin, ki je eno največjih kitajskih mest in hkrati eno prvih mest, ki je bilo prizadeto zaradi onesnaženja. Nato se je madež izlil v reko Amur na meji med Kitajsko in Rusijo. Potoval je skozi judovsko avtonomno pokrajino v Rusiji ter vstopil v regijo Khabarovsk Krai, šel skozi mesti Khabarovsk in Komsomolsk-on-Amur ter se izlil v ožini Tartar med Okhotskim in Japonskim morjem v Tihi ocean.

Pokrajina Heilongjiang[uredi | uredi kodo]

Harbin je glavno mesto pokrajine Heilongjiang ter eno od največjih kitajskih mestih, ki ima skoraj deset milijonov prebivalcev. Njegova oskrba z vodo je odvisna od reke Songhua.

21. novembra so oblasti mesta Harbin napovedale odklop vode za 4 dni zaradi vzdrževalnih del. Prebivalci mesta so se pritožili, saj so vodo v nekaterih delih mesta izklopili veliko preej kot je bilo napovedano. V mestu so se morale zapreti vse pralnice in avtopralnice.

Novica o izklopu vode je povzročila veliko zmedo in paniko med prebivalci, zaradi česar se pred trgovinami vijejo dolge vrste. Ljudje kupujejo velike količine vode, pijače, drugih živil ter vozovnice za vlake in letala, ki pa so bile kmalu razprodane.

Kasneje istega dne, so prebivalci mesta Jilin, izvedeli pravi razlog za prekinitev dotoka vode, to je bila eksplozija v kemični tovarni in posledično prevelika onesnaženost reke. Četrti dan je bil izklop vode zamaknjen do polnoči 24. novembra, tako da so si 23.novembra med 9 uro zjutraj in 8 uro zvečer prebivalci mesta lahko naredili zaloge vode, saj madež še ni dosegel mesta. V popoldanskih urah pa je bilo izdano obvestilo o zaprtju šol za en teden.

Madež je dosegel mesto Harbin v jutranjih urah, 24. novembra. Isti dan je bila zabeležena raven nitrobenzena, ki je za 16,87-krat presegla dovoljeno nacionalno ravnen varnosti. Stopnja benzena pa je bila povečana, vendar še ni presegla nacionalne ravni varnosti.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]