Katoliška dežela Marke

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Katoliška dežela Marke je skupno ime za škofije in nadškofije v istoimenski italijanski deželi Marke (Regione Marche). Obsega sledečih 13 škofij: Pesaro, Senigallia, Jesi, Ancona, Loreto, Macerata, Fermo, Ascoli Piceno, San Benedetto del Tronto, Camerino, Fabriano, Fano, Urbino.

Po podatkih zbornika Istituto Centrale per il sostentamento del clero 2006 živi na površini 9.223 km² skupno 1.456.91o vernikov v 822 župnijah.

Katoliška vera je bila zelo zgodaj sprejeta v tej deželi, ki je bila v starih časih domovina Picenov, a pravi razmah je doživela šele v četrtem ali petem stoletju, ko so bile tudi ustanovljene prve škofije. Pozneje, ko so deželo pustošili barbari, se je ljudstvo zatekalo v samostane in škofovske sedeže, ki so na ta način postopoma prišli tudi do civilne oblasti. V osmem stoletju, po izgonu Langobardov iz ozemlja, sta ga Pipin in Karel Veliki prepustila Cerkvi, ki je od tedaj svojo oblast nad temi kraji stalno utrjevala, dokler ni v štirinajstem stoletju prevzela upravo tudi nad večino mest, največ po zaslugi kardinala Albornoza. Dežela Marke je torej bila vedno v cerkveni lasti vse do leta 1860, ko je bila vključena v Kraljevino Italijo.