Pojdi na vsebino

Karum (jezero)

Jezero Karum
jezero Asale
Jezero Karum v sončnem zahodu
Jezero Karum se nahaja v Etiopija
Jezero Karum
Jezero Karum
Legaregija Afar
Vrstaslano jezero
Države porečjaEtiopija
Gladina (n.m.)-120 m

Jezero Karum (znano tudi kot jezero Asale) je slano jezero v regiji Afar v Etiopiji.

Werner Munzinger, ki je leta 1867 potoval skozi Afarski trikotnik, je zapisal, da to jezero napajajo štirje potoki: Didic, Ala, Rira Gudi in Ragali ali Avra, ki je edini stalni potok, ki se izliva v jezero Karum.[1]

Lega[uredi | uredi kodo]

Jezero Karum je eno od treh slanih jezer na severu Danakilske depresije, skupaj s sosednjima jezeroma Bakili in jezerom Afrera. Leži podolgovato v smeri sever-jug 123 m pod srednjo morsko gladino.[2] Leži z nekoliko manjšim jugovzhodnim Bakiliseejem na črti med Erta Ale (jugovzhod) in Dalol (severozahod). V severni tretjini jezera so trije otoki, od katerih se eden imenuje Maraho Karum.

Severno od jezera Karum je nekdanje rudarsko naselje Dalol. Jezero je izjemno slano in obkroža soline, ki se še vedno izkopavajo. Sol se s karavanami prenaša v ostale dele države.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Munzinger, "Narrative of a Journey through the Afar Country", Journal of the Royal Geographical Society, 39 (1869), p. 204
  2. Scheffel, Richard L.; Wernet, Susan J., ur. (1980). Natural Wonders of the World. United States of America: Reader's Digest Association, Inc. str. 114. ISBN 0-89577-087-3.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]